Oblath szerint az "lassan, de biztosan" közelíteni fog a középtávú 3 százalékos célhoz. A Bloomberg emlékeztet arra, hogy júliusban a 12 havi infláció 6,7 százalékos volt, júniusban szintén 6,7 százalékot, májusban 7,0, áprilisban pedig 6,6 százalékot mértek. Az augusztusi inflációs adatot csütörtökön teszik majd közzé.

A Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők az augusztusi inflációs adatot 6,6 százalékra várják. Oblath megítélése szerint a bérek, amelyek júniusban a megelőző hónapokhoz képest gyorsabban nőttek, gondot okoznak a döntéshozóknak.

Júniusban az átlagbérek emelkedése 9,7 százalékos volt, amit a Magyar Nemzeti Bank a gyorsuló infláció jelének tekinti akkor, amikor a kormány szigorító intézkedésekkel fogja vissza a vállalati profitokat. Oblath szerint a béradatokat óvatosan kell kezelni, a kormány adóelkerülést akadályozó törekvése ugyanis nagyobb adózásra késztetheti az embereket, ami a béremelések hamis látszatát keltheti.

"Sokan kételkednek abban, hogy a béradatok a realitásokat tükrözik" - jegyezte meg Oblath. Végezetül a Monetáris Tanács tagja szerint az infláció a kockázatok ellenére a vártnál is erősebben mérséklődhet, amennyiben a hatósági árak drágulása és a növekvő adóbefizetések révén nem emelkedik az árszínvonal, és amennyiben az olajárak is tovább mérséklődnek. Oblath szerint a monetáris politika szempontjából nézve "üdvözlendő" Gyurcsány Ferenc jövő évi 300 milliárd forintos növekedés ösztönző adócsökkentési csomagja is, amely nem tartalmazza az infláció gyorsulásával járó forgalmi emelést.