Pénz- és tőkepiac

Az emberek már nem bankba viszik a pénzüket - Veszik a széfeket, mint a cukrot

A sorozatos bankcsődök, mentőakciók és fúziók láttán a britek egyre nagyobb számban vásárolnak otthonra széfeket, hogy abban helyezzék a kivett betétek nyomán a készpénzt.

A forgalmi adatok szerint a legfélénkebbeket az sem tartja vissza, hogy elvész a kamat, az otthon tartott pénz értékét erodálja az növekszik a biztosítási díj, ráadásul a betörők is egyre több vonzó célpontra találnak.

A papírpénzt – a kézben tartásával járó a hátrányok és a kockázatok ellenére – szemlátomást sokan tartják többre, mint a bank számítógépeiben rögzített és számlakivonattal igazolt követelést. Mint a Telegraph arról beszámolt a széfeket gyártó és forgalmazó cégek egyike az utóbbi néhány nap alatt 25 százalékos növekedést tapasztalt az eladásokban.

Az ügyfeleik elsősorban a nagyobb értékű, és biztonságosabb modelleket keresik, amelyek tartalmára a biztosítótársaságok is készek megállapodást kötni. A kereslet élénkülésének első, nagyobb hulláma még hónapokkal ezelőtt jelentkezett, amikor a Northern Rock bankház fiókjai előtt álltak hosszú sort az ügyfelek a betéteikért. A második lökés a Bradford and Bingley valamint a HBOS bankházak problémáinak kipattanása után volt érzékelhető, mígnem az utóbbi napokban tetőfokra hágott az érdeklődés.

A széfek iránti keresletet az sem fogja vissza, hogy a brit pénzügyi felügyelet kompenzációs szabályai szerint egy bankban 50 ezer font sterling erejéig biztosítva vannak a betétek, ráadásul nincs jogi akadálya annak, hogy valaki több bankban lévő számlák között ossza el a megtakarításait. Ezekre a biztosítékokra azonban a legóvatosabbak szemlátomást nem sokat adnak.

széf Bank csá
Kapcsolódó cikkek