Pénz- és tőkepiac

Greenspan megdöbbent, és beismerte: hibázott

Alan Greenspan elismerte, hogy hibázott, tévesen hitt a szabad piac önszabályozásában. A jegybank szerepét betöltő amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) volt elnökének kongresszusi meghallgatásáról az amerikai lapok címoldalon számoltak be.

Az egykor nagy tekintélyű pénzügyi szakembernek kellemetlen kérdésekre kellett válaszolnia a képviselőház előző napi bizottsági ülésén. Alan Greenspant sokan azzal vádolták, hogy a szabályozási politika háttérbe szorításával elősegítette a mostani pénzügyi válság kibontakozását.

A volt Fed-elnök megdöbbentőnek és hihetetlennek tartja a hitelpiac összeomlását, amely szerinte súlyos kárt okoz az amerikai gazdaságnak. - Ez a válság sokkal szélesebbnek bizonyul, mint amekkorát valaha is el tudtam volna képzelni - mondta, talán túl őszintén. Az eddigi károk fényében Greenspan nem is látja, hogyan lehetne megelőzni a további jelentős elbocsátásokat, a munkanélküliség emelkedését. Elképedve vette tudomásul, hogy a hitelintézetek, amelyeknek önös érdekük lenne a részvényesek vagyonának védelme, megengedhettek ilyen összeomlást.

Washingtonban sokáig az a meggyőződés érvényesült, hogy a piac mindent jobban tud, mondta Henry Waxman kaliforniai demokrata képviselő a volt Fed-vezetőt támadva. Úgy vélte, a Fed megállíthatta volna a felelőtlen hitelezési gyakorlatot, de Greenspan elutasította a beavatkozást. Mint mondta, Greenspan a hitelpiacok deregulációjának leghangosabb hirdetője és védelmezője volt.

Szakértők szerint e gyakorlat lényege, hogy a 2001-től 2003 júniusig folyamatosan, végül 1 százalékos rekord mélységbe süllyesztett Fed alapkamat profitcsökkentő hatását ellensúlyozandó, elterjedt a felelőtlen hitelezés a nem elsőrendű jelzálogadósok számára, és ennek kockázatát az amerikai pénzintézetek, származékos értékpapírok révén, a szélesebb hazai és nemzetközi bankpiacon is szétterítették.

- Még mindig nem teljesen értem, miért következett ez be - védekezett a volt Fed-elnök. - Hibáztam - mondta, és megállapította, megdőlt az az alaptétel, hogy a bankok és más pénzintézetek saját érdekükben megvédik részvényeseiket.

Greenspan annak kapcsán, hogy hosszú ideig - 2003. júniustól 2004. júniusig - alacsonyan, 1 százalékon tartotta a Fed szövetségi napikamatcélját, azzal védekezett: senki sem láthatta előre, hogy így összeomolhat az ingatlanpiac. A volt Fed-elnök azt mondta, valóban szükség van bizonyos származékos hiteltermékek szabályozására, amit pedig régen erőteljesen ellenzett. Arra a kérdésre, hogy ezek szerint korábbi világnézete, ideológiája téves volt-e, azt felelte: - Így van, pontosan.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek