Pénz- és tőkepiac

Gyengüléssel válaszolt a forint - kényszerpályán a monetáris politika

A forint árfolyama gyengüléssel reagált a monetáris tanács ma délutáni kamattartására. A hazai fizetőeszköz euróval szembeni kurzusa 270 forint fölé emelkedett délután fél négykor és utána is a 268-270-es szűk sávban ingadozott.

 Suppan Gergely a Takarékbank elemzője lapunknak elmondta, hogy a piacon nem okozott jelentősebb meglepetést a ráta 8,5 százalékon maradása, ugyanakkor korábban voltak olyan hangok, amelyek egy jelzésértékű emelést vizionáltak. Esetleg ez csapódhatott le az árfolyam délutáni gyengülésében. Suppan szerint ugyanakkor nem volt reális esélye a kamatemelésnek, ugyanis a fundamentumok inkább vágást eredményezhetnének, de arra a jelenlegi rendkívül heves piaci hangulatban semmilyen mód nem nyílhatott.

A jegybank inflációs célja tartható és a növekedés jelentős befékeződése is inkább csökkentésre kellene, hogy sarkallja a jegybankot. A forint árfolyam jelenleg nem veszélyezteti a pénzromlás ütemét, viszont egy esetleges megemelkedett kamatfelár aligha tenné attraktívabbá a magyar eszközöket. Suppan szerint korábban volt arra példa – a jelenleginél erősebb kockázati étvágy mellett – hogy a befektetőket kamatfelárral vissza lehetett csalogatni a magyar piacra. Az elemző úgy véli, hogy a mostani kockázati pánikban szinte semmilyen felár mellett nem lennének vonzóak a magyar eszközök.

Az elemző szerint ez látszik az állampapírpiacon is, ahol hiába rendkívül kedvezőek a beszállási pontok, szinte teljesen elmaradnak a vevők. Suppan Gergely szerint egy mód van a magyar fundamentumok javítására: és az a jelentős strukturális reformok, az egyensúlyi kiigazítás, amelyet jelentősebb kiadáscsökkentéssel érhet el a kormány. Suppan osztja azt a pesszimista vélekedést, amelyet tegnap a volt jegybankelnök Surányi György fogalmazott meg, vagyis a politikai akarat hiánya miatt a piac fogja kikényszeríteni a reformlépéseket.

Más elemzők optimistábban vélekednek a hazai kilátásokkal kapcsolatban. Eppich Győző az OTP Elemzési központjának szakértője a kamatdöntést megelőzően úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a hazai fundamentumok javulóban vannak, a folyó fizetési hiány finanszírozásában a lakossági megtakarítások egyre nagyobb szerepet játszanak majd a jövőben, vagyis csökken az ország külső finanszírozási szükséglete. Mindezek hatására Eppich Győző a forint árfolyamban is stabilizációra számít, igaz arra csak a mostani pánik hangulat leültét követően.

A kamatdöntést követő sajtótájékoztatón Simor András jegybank elnök elmondta, hogy a piac alapvetően három ok miatt bünteti most a Magyarországot. Egyfelől a devizahitel állomány túl magas aránya kelt félelmet a külföldi befektetőkben, de Simor szerint ezt túlreagálja a piac, a magyar bankok fedezettsége jónak számít. A jegybankelnök véleménye az, hogy a 2001 és 2006 között folytatott laza fiskális politika szellemi még most is itt kísért, ezért alacsony a bizalom a politikai döntéshozók elkötelezettségével kapcsolatban. Simor maga is csalódottan távozott a hétvégi Nemzeti Csúcsról. A harmadik ok – Simor András szerint – az államadósság magas szintje, ami alacsony növekedéssel egészül ki, ez megnehezíti az csökkentését. Simor szerint strukturális reformok nélkül Magyarország egy lassú növekedési spirálban ragadhat, ez pedig rendkívül kedvezőtlenül érintené a gazdaság sebezhetőségét.

strukturális kiigazítás forint sebezhető Eppich Győző kurzus reform Simor András jegybankelnök Suppan Gergely euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek