Pénz- és tőkepiac

Még idén vághat egyet az EKB? Csökken az inflációs veszély Trichet szerint

Jean-Claude Trichet EKB-elnök kamatdöntést követő indoklását „galamb”-nak bélyegzi a piac. Ez pedig lefelé ható nyomás alá helyezi az euró árfolyamát.

A dollár-euró kurzus tavaly nyár óta nem látott szintre süllyedt: 1,3766-ra. Erősödnek azok a hangok, amelyek szerint az EKB is megkezdi a csökkentési ciklusát – ez Trichet elnök retorikájából olvasható ki.

Az EKB vezetője szerint "a pénzpiaci krízis miatt az árstabilitást veszélyeztető kockázat valamelyest enyhült." A piaci konszenzus ugyanakkor nem várt vágást a frankfurti döntéshozóktól, a Reuters hírügynökség által megkérdezett 81 elemző mindegyike kamattartást jósolt szeptemberre.

Az inflációs veszély továbbra is óvatosságra inti az EKB-t, ugyanis a pénzromlás üteme 3,6 százalék volt szeptemberben a 15 tagállamban, ami jóval meghaladja a célnak tekintett 2 százalékot. Ha nem vág az EKB, akkor a kamatfelár tovább nőhet az egyébként is dollár eszközöket preferáló befektetők számára. Ugyanis az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed október 29-i ülésén 50 bázisponttal 1,5 százalékra csökkentheti a rátáját – amit most 58 százalékos eséllyel áraz a piac.

EKB galamb dollár infláció Fed veszély euró árfolyam Jean-Claude Trichet
Kapcsolódó cikkek