Pénz- és tőkepiac

Nem biztos, hogy túléli az euró a krízist – Közös európai fellépést hiányolnak az elemzők

Angela Merkel német kancellár visszautasította a közös európai szintű alap létrehozását a bankok megmentésére, amelyet francia kollégája Nicolas Sarkozy javasolt volna a hétvégi párizsi mini EU-csúcson. Németország mellett Nagy-Britannia sem támogatja a közös fellépést, csupán saját országaik bankrendszerébe avatkoznának be, igaz ott némi összehangolást is említenek.

Az első lépések már meg is történtek, Németország az első vezető nagygazdaság, amely követi az ír példát és a banki betétekre garanciát vállal. Egyelőre nem tudni, ez mekkora pénzösszeget terhel a német költségvetésre. Angela Merkel mindenesetre megígérte, hogy semmilyen magán megtakarítás nem kerülhet veszélybe.

Közben a bajbajutott Hypo Real Estate jelzálog bank kimentésére szánt összeget is megduplázza Németország, 50 milliárd eurót kap a bank. Igaz a megemelt összeg java részét már nem a kormány, hanem magán bankok dobják össze. A német kormány 35 milliárd eurót leír, míg 25,6 milliárdra garanciát vállal a banknál. A betétállomány teljes garancia vállalását jelentette be a dán kormány is, amely egy közös alapot állít fel a vezető dán hitelintézetekkel. Nagy Britanniában 35-ről 50 ezer fontra emelték a múlt héten a garancia limitet, és Svédországban is duplájára emelik a limitet, 500 ezer koronára. Görögország - a kiszivárgott hírek ellenére - nem tervez hasonló lépést– erősítette meg Giorgos Alogoskoufis az ország pénzügyminisztere. Nicolas Sarkozy francia elnök globális csúcstalálkozót szeretne összehívni, amely keretében a világ vezető államai megreformálnák a nemzetközi pénzügyi rendszert: „minden résztvevő szerepét felül kell vizsgálni, a hedge fundoktól, a hitelminősítőkig”- véli a francia elnök. Mindenesetre a hét második felében Washingtonban találkozik a világ vezető 7 gazdaságának pénzügyminisztere. Sarkozy elnököt támogatásáról biztosította Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök is. Olaszországban is bank rendszer problémáitól félnek a gazdasági irányítók.

Az UniCredit, az ország legnagyobb hitelintézete kényszerülhet 6,6 milliárd eurós tőkeemelésre, hogy fedezze veszteségeit. Közgazdászok és gazdasági elemzők szerint kevés lehet a kormányok elszórt közbe avatkozása. A piacon olyan szintre emelkedett a pánik, hogy szupranacionális beavatkozás nélkül, lehetetlen lesz megfékezni a kedélyeket. Wolfgang Munchau a Financial Times publicistája azt írja mai cikkében, hogy a közös európai szintű beavatkozás hiánya alááshatja az egész európai pénzügyi rendszer hitelét, és a legnagyobb válságba húzhatja a pénzügyi intézményeket.

A mostani helyzet akár a közös pénz szerepét is veszélyeztetheti, egy rossz forgatókönny esetén az euró eltűnhet a devizapiacról.

Financial Times túlél szupranacionális Wolfgang Munchau közgazdászok közös fellépés euró Silvio Berlusconi Angela Merkel Nicolas Sarkozy
Kapcsolódó cikkek