Pénz- és tőkepiac

Az IMF folyamatosan dobálja a mentőövet: most Ukrajna kap 16,4 milliárd dolláros hitelt

A Nemzetközi Valutalap (IMF) csütörtök hajnalban jóváhagyta Ukrajna számára a pénzügyi válság kiváltotta nehézségek leküzdésére szánt 11 milliárd SDR - mintegy 16,4 milliárd dolláros - készenléti hitelt.

 Az IMF igazgatótanácsának döntése alapján 3 milliárd SDR (4,5 milliárd dollár) azonnal kifizetésre kerül. (Az SDR az IMF mesterséges valutája, árfolyamát egy valutakosár alapján naponta számítják.)

Az ukrán parlament pénteken fogadta el a készenléti hitel folyósításához a nemzetközi pénzintézet által kért, válságkezelő intézkedéseket tartalmazó törvényt. A válságkezelő program célja "a pénzügyi és makrogazdasági stabilitás helyreállítása, rugalmas árfolyamrendszer létrehozása intervenciós lehetőséggel, a bankok elővásárlási joggal egybekötött feltőkésítése, valamint óvatos pénzügyi politika szorosabb monetáris politikával.

A terv következetes megvalósítása révén lehetővé válik az infláció egyszámjegyűvé csökkentése a program végére" - áll az IMF internetes honlapján közzétett közleményben.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek