Pénz- és tőkepiac

Jövőre tudatosulhatnak a portfolióválasztás súlyos következményei

A Generali Alapkezelő szerint az abszolút hozamú stratégiák felértékelődése várható a következő évben.

Az idei Pénztárkonferencián Pillár Zsolt, a Generali Alapkezelő igazgatósági tagja a pénztári szféra jövő évi kihívásairól és lehetőségeiről tartott előadásán elmondta: a pénztári rendszer legfontosabb szereplői, a pénztártagok, az elmúlt időszakban igencsak passzívak maradtak, és csak kis részük választott tudatosan a portfóliók között.

„Azt gondolom azonban, hogy a jövő év nagyon alkalmas lesz a pénztártagok számára, hogy újragondolják döntésüket, sokakban ugyanis ekkor tudatosul majd annak a súlyos következménye, hogy korábban valamely portfólióba besorolódtak. A jövő év így egy radikálisan átalakuló portfólió-szerkezetre is esélyt kínál majd” – mutatott rá Pillár Zsolt.

A befektetési politikával összefüggő kérdések kapcsán Pillár kifejtette: „A jövőben még komolyabb kérdés lesz a vagyonkezelők számára, hogy milyen befektetési politikát kívánnak követni: passzív menedzseléssel az illetve a különböző referencia-indexek követését tűzik ki célul, vagy az abszolút hozam elérésére irányuló technikák alkalmazása révén – a részvénykitettség növelésével és hatékony kockázatkezeléssel – a jelenlegihez hasonló, kedvezőtlenebb időszakokban is plusz hozamok elérésére törekednek.” 

Az elmúlt években a pénztárak közül csak kevés mozdult el a benchmark-követő stratégiákkal szemben az abszolút hozamos stratégiák felé, ám azok a piaci szereplők, amelyek ezt megtették, jelentős mértékben felülteljesítették a benchmarkok hozamait az elmúlt egy-két év során.

„A származtatott befektetési alapok az elmúlt három hónapban -11,74%-os negatív átlagos hozamot értek el. A huszonegy hazai származtatott alap teljesítményét összehasonlítva megállapítható, hogy közülük mindössze három tudott pozitív teljesítményt produkálni, ami jól mutatja a vagyonkezelők kiválasztásának jelentőségét” – hangsúlyozta előadásában Pillár Zsolt, a Generali Alapkezelő igazgatósági tagja.

portfoliók Pénztárkonferencia Pillár Zsolt Generali Alapkezelő pénztár pénztártagok
Kapcsolódó cikkek