Pénz- és tőkepiac

Új sáv közé szorulhat a forint; MNB-intervenció áll a mozgás mögött?

A forint ma délutáni sávkitörése felülírhatja a korábbi árfolyammozgás határait – véli a lapunk által megkérdezett elemző. A hazai fizetőeszköz a korábban rögzülni látszott 260-270-es sávjából egészen 272,55 forintig gyengült az euróval szemben kora délután, azóta viszont erősen korrigál, 269 - 270-es szint körül ingadozik a kurzus.

Németh Dávid az ING szakértője szerint új sávok kezdenek kirajzolódni, ugyanis az árfolyam volatilis mozgása egyre gyengébb szintekre tér vissza. Az elemző arra számít, hogy a következő forint korrekció a 268-as szint körül lesz, amelyet követően több napra is beszorulhat a kurzus a 272 - 275-ös új sávba.

Korábban a forint napi ingadozásának erős oldalát a 264-es szint, majd a 266-os jellemezte, vagyis látszik, hogy egyre kúszik a gyenge irányba a sáv – mondja az elemző. Németh Dávid szerint jellemző a forint volatilitására, hogy a napi minimum és maximum szint között októberben akár 12 forintot is képes volt elmozdulni az árfolyam, novemberben ez már beszűkült 5-6 forintos napi ingadozásba. Ugyanakkor az is igaz, hogy a napon belüli árfolyam fordulások száma legalább olyan magas, mint a rendkívül instabil októberben.

Suppan Gergely a Takarékbank elemzője szerint a magyar deviza árfolyama követi a feltörekvő piaci trendeket, és annak mozgását most kizárólag globális hatás éri. A forint a lengyel zlotyit követi, amely tegnap enyhébben gyengült a forintnál, viszont egy nappal korábban a hazai pénz mozgása bizonyult stabilabbnak. Más elemzők szerint viszont elképzelhető az is, hogy a 272-es szintről 269 forintig visszarándult árfolyamot jegybanki intervenció idézte elő, de ez nem magyarázza meg, hogy a többi régiós deviza miért írt le hasonló árfolyamgörbét.

lengyel zloty hazai fizetőeszköz forint görbe deviza Takarékbank kurzus határ régiós sáv szakértő Suppan Gergely ING euró árfolyam elemző Németh Dávid
Kapcsolódó cikkek