Pénz- és tőkepiac

Rendkívüli kamatvágás

Tegnap 50 bázisponttal 10,5 százalékra mérsékelte az alapkamatot az MNB monetáris tanácsa nem kamatdöntőnek tervezett ülésén.

Az indoklás szerint az elmúlt hetekben tovább javult a magyar eszközök kockázatosságának a megítélése, a külső finanszírozással kapcsolatos bizonytalanság pedig számottevően mérséklődött, így folytatódhatott a novemberben megkezdett kamatcsökkentési ciklus.

A reálgazdaságra rá is fér a monetáris lazítás, biztosnak tűnik ugyanis, hogy a alacsonyabb lesz 2009-ben, mint az idén. A rendszerváltás utáni recessziónál ugyan valószínűleg kisebb lesz a most előttünk álló, de így is megérzik majd a gazdaság szereplői. A legpesszimistább forgatókönyv szerint 4 százalékos is lehet a gazdaság szűkülése, és bővüléssel még a bizakodók sem számolnak. A külső kereslet sokkszerű visszaesése jelenti a legnagyobb gondot a hazai gazdaság számára, ennek nyomán mérséklődő reálbérekre és növekvő munkanélküliségre lehet számítani.

A magyar gazdasági kilátásokra jellemző, hogy ismét hazánk kapta a legrosszabb értékelést a közép-európai térségben a Reuters és az OeKB osztrák bank közös üzletihangulat-indexében, amely négyszáz cégvezető megkérdezésén alapul. A magyar mutató 2007 eleje óta romlik.

vágás MNB kaamt
Kapcsolódó cikkek