Pénz- és tőkepiac

Síbiztosítások - Mire figyeljünk?

Egyre több magyar család számára jelentik a téli szünetek egyben a havasokban pihenést, sportolást. Érdemes azonban a síelés idejére külön speciális biztosítást kötni, nehogy költséges rémálommá váljon a hideg kikapcsolódás.

Javában tart már a szezon a népszerű külföldi magashegyi sípályákon, és honfitársaink közül is egyre többen veszik az irányt a havas csúcsok felé, hogy síeléssel töltsék el a karácsonyi és a téli szünetet. Nem árt azonban az elővigyázatosság: biztosítás nélkül könnyen költséges rémálommá válhat a téli kikapcsolódás, mivel külföldön rendkívül drága a baleset esetén szükségessé váló orvosi ellátás.

Már a leggyakoribb síbaleset, a ficam vagy a törés is 200-300 ezer forintos orvosi kezelést vonhat maga után, erre adott esetben rájön a napi kórházi költség, ami ötszáz eurótól indul. Ha műtétre kerül sor, az már akár 5-10 ezer eurós érvágást is jelenthet, ha pedig helikopteres mentésre, speciális keresésre lenne szükség, akkor milliós nagyságrendűre is dagadhat a fizetendő számla. Fejenként napi néhány száz forint kifizetésével azonban legalább a családi költségvetést biztonságban tudhatjuk, ha már bekövetkezett a baleset. Íme néhány tipp, hogy hogyan válasszuk ki a megfelelő síbiztosítást!

Mire biztosítsuk be magunkat?

Nem árt végiggondolni, hogy milyen típusú tevékenységet kívánunk űzni havas pihenésünk alatt. Elég egy sima utasbiztosítással a zsebben nekivágni a túrának azoknak, akik csupán a hüttékben ücsörögve, forralt bort kortyolgatva gyönyörködnének a tájban, a csúszkálást viszont a többiekre hagyják. A sportolni vágyóknak azonban érdemes szerződésbe foglalni például azt, hogy egy esetleges baleset esetén milyen feltételekkel látják el sérüléseiket a külföldi kórházban, illetve miként fognak onnan hazakerülni.

Minden információt egy helyről!

Sokat segíthetnek a tájékozódásban azok az internetes oldalak, amelyeken egyetlen kattintással átfogó képet kaphatunk a biztosításokról. Így annak is könnyen utána lehet nézni, hogy egy adott biztosítási árért egyik-másik társaságnál milyen szolgáltatást kapunk cserébe. Arról nem is beszélve, hogy az interneten megkötött szerződéseken akár tíz-húsz-harminc százalékot is lehet spórolni.

Mire figyeljünk?

A síbiztosításnál sem feltétlenül a legolcsóbb megoldást javallott választani, érdemes néhány egyéb szempontot is figyelembe venni. Például arra mindenképp jó figyelni, hogy tartalmaz-e a módozat felelősségbiztosítást is. Ugyanis, ha a lejtőn való siklás közben másnak okozunk kárt, annak a költségét is nekünk kell állnunk, beleértve a kezelés, sőt akár az idő előtti hazautazás költségeit is. Fontos szempont a térítési limit: napi 100-150 forinttal magasabb díj ellenében akár több millió forinttal nagyobb kárösszegeket is megtérítenek a biztosítók. A síbiztosításokra jellemző, hogy a sífelszerelést is biztosítják, emellett a biztosító baleset vagy betegség esetén a fel nem használt síbérletet is visszatéríti.

Tarifák Ausztriában (euró)

Keresztszalag-szakadás műtétje 6000 – 9000

Helikopteres mentés 2000 – 3000

Hazaszállítás mentőautóval 400 – 900

Kórházi kezelés naponta 300 – 400

Vizit orvosi rendelőben 200 – 300

Forrás: Europress-gyűjtés

Kötvényt a zsebbe!

Minden biztosítási kötvénynek van egy leválasztható kis kártyarésze, amin rajta van egyebek közt a biztosító éjjel-nappal hívható telefonszáma. Ezen kell értesíteni a társaságot ahhoz, hogy átvállalják a külföldi kezelésünk költségeit. Érdemes tehát a rumos flaska helyett ezt a kis kártyát a zsebünkben tartani a síelés alatt, már csak azért is, mert az ittas síelőkért egyik biztosító társaság sem vállal felelősséget.

Helikopteres mentés 2000 – 3000

Hazaszállítás mentőautóval 400 – 900

Kórházi kezelés naponta 300 – 400

Vizit orvosi rendelőben 200 – 300

Forrás: Europress-gyűjtés

Kedvezményhegyek a gyerekek után Egy hétre két felnőtt és két – tizenhárom év alatti – gyermek számára már 10 920 forintért is köthető síbiztosítás a www.biztositastipp.hu számításai szerint. Ha azonban ez a négy fő egy családot alkot, ezt a módozatot megússzák 7098 forintos díjjal, ami 35 százalékos kedvezményt jelent. Három, hasonló korú gyermek mellett a kedvezményes ár 8463 forint, ami 38 százalékkal kevesebb annál, mintha külön kötöttek volna biztosítást az öt személyre. -->

téli baleset biztosítás
Kapcsolódó cikkek