Pénz- és tőkepiac

Vágni vagy nem vágni

Akció. Bár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatosan mérsékli irányadó rátáját, a hazai hitelintézetek akciós ajánlatait figyelve úgy tűnik, a bankok, ameddig csak lehet, tartani igyekeznek a csábítóan magas betéti rátákat.

„A betéti piacon manapság szinte tökéletes versenynek lehetünk a tanúi” – állítja a CIB Bank. Emiatt több hitelintézet is kínál „dömpingáras” betétet, amelynek kamata magasabb az önköltségi szintnél, vagyis a bankközi rátánál. A ráfizetés ellenére a piaci szereplők nem nagyon mernek kiszállni a versenyből, attól tartanak ugyanis, hogy ezáltal alulmaradnak a forrásokért folyó küzdelemben.

A hétfői fél százalékpontos rendkívüli kamatcsökkentésre az idő szűkössége miatt nem reagálhattak még a bankok, a november 24-i hasonló mértékű kamatvágást azonban már volt idejük beárazni. Mégsem tettek így: a legtöbb hitelintézetnél még mindig a kamatcsökkentések előtti kondíciók érvényesek. Nem változtak az akciós betétkamatok egyebek között az Allianz Banknál, a Budapest Banknál, az FHB-nél, az Ersténél, a K&H-nál a Raiffeisennél és a CIB-nél sem. Utóbbi hitelintézet még azt is leszögezte, hogy a 3 hónapos futamidőre kínált évi 13 százalékos, illetve a 6 hónaposra meghirdetett 12 százalékos éves kamatot – ha csak a piaci viszonyok drasztikusan meg nem változnak – legalább január közepéig fenntartja. A piaci csúcskamat is még mindig 13 százalék fölött van: egyebek között a K&H, az Erste, az UniCredit Bank kínál ilyen lekötéseket.

Néhány bank viszont már csökkentette betétkamatait Egyes termékeknél magától értetődik a változás. A bankközi rátákat követő betétek kamata – érthetően – a jegybanki rátával együtt csökkent, így az MKB pénzpiaci betétje is kevesebbet hoz a konyhára, mint néhány hete. Néhány hitelintézet azonban szélesebb körben is visszavette a rátákat. Az Erste Bank például csökkentette a standard kamatokat, és az UniCredit Bank is vágott minden lekötött forintbetétjének rátájából fél százalékpontot, az Oberbank pedig 40–80 bázisponttal csökkentette a forintbetétkamatokat.

Az OTP Bank a futamidő terén szigorított. Korábban 9 hónapos futamidőre kínálta a 13 százalékos akciós betétkamatot újabban már csak 4 hónapra hajlandó megfizetni. A vállalati megtakarítási számlák kamatai is változtak az OTP-nél: az euróbetéteké csökkent, a dollárbetéteké pedig emelkedett. A vezető hazai hitelintézet eddigi akcióival egyébként tarolt a betétpiacon: október elejétől a múlt hét végéig több mint 510 milliárd forintnyi forint- és devizabetétet gyűjtött, emellett 30 milliárd forint értékű kötvényt is sikerült eladnia.

Az Európai Központi Bank kamatcsökkentései is hatottak néhány bank kamataira. Az Oberbank november utolsó hete óta 30 bázisponttal, 3,8 százalékosra csökkentette az egyéves euróbetétek kamatát, a Sopronbank nagyjából fél százalékpontot vágott az eurólekötések rátájából.


Tovább csökkenhet az irányadó ráta

A lapunk által megkérdezett szakértők szerint a Magyar Nemzeti Bank a rendkívüli kamatvágás ellenére az idén decemberben még tovább mérsékelheti az alapkamatot.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank, és Tardos Gergely, az OTP szakértője egyaránt arra számít, hogy a monetáris tanács fél százalékponttal, 10 százalékosra csökkenti az irányadó rátát.






Nyeste Orsolya, az Erste Bank, és Tardos Gergely, az OTP szakértője egyaránt arra számít, hogy a monetáris tanács fél százalékponttal, 10 százalékosra csökkenti az irányadó rátát.

A alakulása A lakossági forintbetétkamatok alakulása -->

euróbetét dollárbetét forintbetét verseny Betéti kamatok kamatok bankok hitelintézetek
Kapcsolódó cikkek