Pénz- és tőkepiac

A forint árfolyama 283-ig zuhanhat

A múlt heti rossz amerikai munkaerőpiaci adatok és a régió ipari termelésének erős visszaesése egyaránt kedvezőtlenül hat a forint árfolyamára, amely a következő napokban 275-283 között mozoghat, az alapkamat ennek ellenére csökkenhet - mondta az MTI kérdésére hétfőn Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

A forintpiacon viszonylag gyenge az aktivitás, s a régiós devizák a forinthoz hasonló gyengülő tendenciát mutatnak - jelezte. A helyzetet súlyosbíthatja az orosz gázszállítások elmaradásból származó termeléskiesés is - tette hozzá. A Takarékbank elemzője 275-283 forint közötti euró árfolyamot prognosztizál a következő napokra, megjegyezve, hogy januárban a Magyar Nemzeti Bank kockázat nélkül 50 bázisponttal csökkentheti a jelenlegi 10 százalékos alapkamatot. Az gyorsan csökken, 2009-ben átlagosan 2,8 százalék lehet, még a jelenlegi árfolyam mellett is - tette hozzá Suppan Gergely. Úgy vélte, hogy az IMF vezérigazgatójának keddi budapesti látogatásán bizonyára terítékre kerül a bankmentő csomag.

Az IMF készenléti hitelének egyik feltétele ugyanis a bankmentő csomag finanszírozása volt, de ennek törvényi hátterével késlekedik a parlament - magyarázta az elemző. Az euró árfolyama hétfőn délelőtt 280 forint közelébe emelkedett - alacsony forgalom mellett -, a péntek délutáni 276,65/85-forintról. A dollár 207,10/25 Ft a pénteki 204,40/60 után. A lengyel zloty két százalékos, a cseh korona 0,40 százalékos árfolyam veszteséggel kezdett hétfőn.

forint készenléti hitel Takarékbank IMF Suppan Gergely elemző
Kapcsolódó cikkek