Pénz- és tőkepiac

A forint esése miatt meggondolhatja magát az MNB - vélik londoni elemzők

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint a tavaly őszi vészkamatemelést a magyar jegybank valószínűleg leépíti, de a forint jelenlegi gyengülése az ezen túlmenő enyhítést már kérdésessé teheti.

 A Dresdner Kleinwort londoni befektetési csoport keddi elemzése felidézi Karvalits Ferencnek, a jegybank alelnökének az előző napi MNB-kamatcsökkentés után tett egyik kijelentését, miszerint lehetett számítani a forint nagyobb árfolyammozgásaira. A Dresdner értelmezése szerint az MNB-alelnök kisebbíteni igyekezett a forintgyengülés jelentőségét az inflációs kilátás szempontjából. Azonban a magyar gazdaságra jellemző, viszonylag magas inflációs árfolyam-átszűrődési ráta - amely a Dresdner Kleinwort számításai szerint a forint-dollár viszonylatban 5 százalék körüli, a forint-euró páros esetében 7 százalékos - előbb-utóbb elég magasra emelheti további forintgyengülés esetén az inflációs kockázatot ahhoz, hogy az MNB átgondolja jelenlegi enyhítési alapállását, írták keddi értékelésükben a Dresdner londoni szakértői.

A citybeli elemzői közösségben mindazonáltal megoszlanak a vélemények arról, hogy a forintgyengülés megállíthatja-e a magyarországi monetáris enyhítési folyamatot, amellyel a jegybank a 3 százalékpontos őszi emelés kétharmadát már ledolgozta. Az MNB hétfőn végrehajtott fél százalékpontos kamatcsökkentése után Ralph Sueppel, a BlueCrest Capital Management londoni befektetési társaság globális feltörekvő piaci főközgazdásza az MTI-nek azt mondta: sem a gazdaság, sem a piac nem ad túl sok időt az MNB-nek a további kamatcsökkentések szüneteltetésére, mivel a gazdaságra és az árdinamikára egyaránt folyamatos, lefelé ható nyomás nehezedik. Sueppel szerint a további ütemes kamatcsökkentések elmaradása a jelenlegi recessziós környezetben nagyobb kockázat lenne a forint árfolyam-volatilitása szempontjából, mint az esetleges enyhítési szünet.

A UBS bankcsoport londoni elemzői azonban nemrégiben kiadott előrejelzésükben azt írták, hogy jóllehet az MNB az idei év közepéig várhatóan visszacsökkenti 8,50 százalékra alapkamatát, de ha ismét erősödnék a kockázatkerülés, az le is állíthatja a magyar pénzügypolitikai enyhítési kurzust. A Dresdner Kleinwort keddi londoni elemzése is azt jósolja, hogy az MNB egyelőre kitart jelenlegi irányvonala mellett, és a lehető leghamarabb megkísérli teljesen leépíteni az őszi vészkamatemelést. A ház azzal számol, hogy a Monetáris Tanács februári ülésén újabb fél százalékpontos kamatcsökkentésről születik döntés, és a az idei első negyedév végére visszaáll a 8,50 százalékos szintre.

Ralph Sueppel londoni elemző dresdner BlueCrest Capital Management MNB
Kapcsolódó cikkek