Pénz- és tőkepiac

Egy kis spekuláció: hogyan nyerhet a forintgyengülésen?

Negatív rekordokat döntöget az utóbbi napokban a forint árfolyama, és a szakemberek szerint a kurzus tovább romlik majd. Az ügyfelek a fejlett piacokba fektetve profitálhatnak a hazai pénzeszköz gyengüléséből.

A forint piacán ugyanis lanyhul a kereslet, a jegybank csökkenteni fogja a kamatot, és az inflációs célkitűzés sem igényli már a magyar fizetőeszköz megerősítését. Emiatt az elemzők 300 forintos euróval is számolnak már a közeljövőben, amit, ha igazuk lesz, a befektetők is kihasználhatnak.

„Az összes olyan befektetési alap, amely külföldi eszközöket vásárol, és nem fedezi le a devizakockázatot, alkalmas erre” – mondta lapunknak Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója. Nem mindegy azonban, melyik földrajzi régiót választja az ügyfél.

„Várhatóan a kelet-közép-európai régió öszszes devizája rosszul teljesít a közeljövőben, a fejlett, különösen a jen- és dolláralapú piacokba azonban érdemes most befektetni” – tanácsolja Loncsák András, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő részvényalap-kezelője. Más véleményen van Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója: „Az euróval nem nagyon lehet melléfogni, a dollár és a jen viszont extra kockázatot hordoz” – állítja a szakember.

Szintén rizikósak lehetnek most a részvénybefektetések a devizára spekuláló befektetők számára – mondják a szakértők. Bár a fejlett piaci részvényalapokon is érvényesíthető a devizaárfolyamon elért nyereség, azt könnyen elviheti a részvénypiacok esetleges vesztesége. Azt pedig, hogy a részvényalapoknál ajánlott többéves időtávon merre mozdul a forint kurzusa, jelenleg senki sem tudja. A forint gyengülésének kihasználására sokkal alkalmasabbak lehetnek ezért a rövidebb távú befektetésnek is ajánlható fejlett pénzpiaci és kötvényalapok.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

forint spekuláció Pioneer Alapkezelő devizaárfolyam alap K&H Alapkezelő Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő
Kapcsolódó cikkek