Pénz- és tőkepiac

Év végére 7,5 százalék lehet az alapkamat

Március végére arra a szintre, 8,5 százalék-ra vághatja vissza a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az irányadó rátáját, mint amelyről októberben a rendkívüli, 300 bázispontos kamatemelés bekövetkezett - derül ki a jegybank legfrissebb, szilveszter napján kiadott ábrakészletéből – írja a portfolio.hu

Miközben az MNB 50 bázispontos léptekben vágott a kamaton, a piaci szereplők november vége és december vége között érdemben nem változtattak azon várakozásukon, hogy az idei első negyedévben összességében egy 150-175 bázispont körüli monetáris enyhítést hajt majd végre az MNB a jelentősen javuló inflációs kilátásokra és a mérséklődő pénzügyi rendszerbeli kockázatokra hivatkozva.

A továbbra is intenzív kamatcsökkentési várakozások miatt tehát már idén tavaszra "eltűnhet" az októberi rendkívüli kamatemelés a pénzügyi rendszerből a korábban árazott nyári hónapok helyett. A fenti kamatpályától kissé eltérő képet, lassabb kamatcsökkentési sorozatot vetít előre a pénzpiaci kamatokból számított irányadó rátára vonatkozó pálya. Az idén év végére 7,25 százalékra mérséklődhet a a jelenlegi 10,00 százalékos szintről - olvasható a portfolio.hu-n.

alapkamat év vége MNB bázispont
Kapcsolódó cikkek