BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatodik napja emelkedésben: új év, új start a részvénypiacon

A vezető európai tőzsdemutatók közel egy hete töretlen emelkedésben vannak. Elemzők szerint ez már a részvénypiaci magára találásnak lehet a jele, ami az idei év egészére hozhatna pozitív hangulatot. Mindenesetre az MSCI Világindex, amely értéke tavaly 42 százalékkal csökkent, most ismét emelkedik a kormányok gazdaságélénkítő csomagjainak hatására.

Európában a 600 vezető vállalat árfolyamát követő Dow Jones Stoxx 600 1,9 százalékot emelkedett 212,68 pontra. A mutató november 21-e óta, amikor Barack Obama először jelentett be gazdaságélénkítő programot – 17 százalékot emelkedett a görbe. A tengerentúlon is emelkedésben zárt tegnap a piac: a Standard & Poor’s 500 0,6 százalékkal nőtt, míg a japán Nikkei 225 index 0,4 százalékkal nőtt. Japánban az elektrotechnikai gyártók húzzák a kosarat, amelyek élvezik a gyenge jen következtében fellépő export lehetőségeket: a Sony, Canon, Samsung 7 százalék körül emelkedik.

Európában a bányatársaságok élvezik a nyersanyagok áremelkedését, a Rio, Xstrata vannak 3 százalék körüli bővülésben. A nemzeti tőzsdemutatók közül a londoni FTSE-100 plusz 0,84 százalékban, a párizsi CAC-40 plusz 1,09 százalékban, a frankfurti DAX index plusz 1,28 százalékon állt kora délután. A DJ Euro Stoxx 50 mutatója 1,07 százalékon mozgott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.