Pénz- és tőkepiac

OECD: Vigyázzunk az élénkítő csomagokkal!

Óvatosságra intette az eurózóna tagállamainak kormányzatait a fiskális gazdaságélénkítő intézkedésekkel kapcsolatban az OECD.

A fejlett országok kormányközi agytrösztjeként működő szervezet tegnap közzétett ajánlásaiban azt kérte a költségvetési expanzióval gazdaságukat talpra állítani próbáló kormányoktól, hogy intézkedéseik ideiglenesek, célzottak és jól időzítettek legyenek.

„A rövid távon ható intézkedések ne ássák alá a gazdaság hosszú távú dinamizmusát” – figyelmeztetett Angel Gurría, a szervezet főtitkára. Mint ismert, a német élénkítő csomagot sok kritika érte megkésettsége miatt, a britet pedig azért, mert az áfát csökkenti, így nem fokuszál, sokak szerint túl széles területen próbál hatni.

Az OECD novemberben kiadott s tegnap megerősített előrejelzése szerint az idén az eurózóna GDP-je az élénkítő intézkedések dacára is 0,6 százalékkal fog visszaesni.

A január óta (Szlovákia felvételével) már 16 országot számláló zóna gazdasága már a tavalyi második és harmadik negyedévben zsugorodott.

A szervezet szerint a negyedik negyedben is csökkent a kibocsátás, s nagyon valószínű, hogy az idei első fél évben is folytatódik a Az OECD ezt követően is csak lassú talpra állással számol, a GDP-növekedés üteme vélhetően még 2010 első felében is a hosszú távú trend alatt marad.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

GDP Gurría áfa csomag OECD élénkít
Kapcsolódó cikkek