Pénz- és tőkepiac

Elemzők a mai mélyrepülés és árfolyamhullámzás okairól

A makrogazdasági kilátások és a forint körüli bizonytalanság miatt a befektetők elkezdték csökkenteni a magyar piacon a kitettségüket: ez látszik meg a részvénymutatói mélyrepülésében, de a hazai deviza árfolyamhullámzásában, sőt az államkötvény piacon is – mondják az elemzők.

Vágó Attila, a Concorde szakértője úgy kalkulál, hogy most egyre vonzóbbá válik az OTP vételi lehetősége, ugyanis a bankpapír a legpesszimistább forgatókönyvvel számolt célárfolyam (2200 forint) alá került: egészen 1783 forintig süllyedt ma a jegyzés, este 1810 forinton zárt.

Érződik az eladói hullám az egész régióban, de ma leginkább a magyar kitettség csökkentéséről dönthettek a befektetők, emiatt nálunk esett legjobban az árfolyam, ráadásul ez a defenzív papírokra is átgyűrűzött – mondja Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank részvényelemzője (erre utal, hogy a régióban legnagyobb kitettséggel rendelkező osztrák hitelintézetek egy-két százalékos pluszban mozogtak). Herczcenik szerint a Kelet Európát sújtó általános kiábrándultságon túl – amire leginkább a bankszektor érzékeny – a hazai piacon erőteljes likvidálás vette kezdetét, emiatt zuhant ilyen mélyre az árfolyamszint akár a Magyar Telekom akár a gyógyszeripar esetében is (mindkét papír ma 5-10 százalékos mínuszban zárt).

Herczenik szerint nagyrészt nem cégspecifikus fundamentális okok állnak a háttérben – bár az igaz, hogy a forint esetleges további gyengülése – fundamentálisan is érintené a hazai vállalatokat. Megjósolhatatlan mikor, hol és meddig likvidálnak a befektetők.

Vágó Attila szerint is a forintárfolyam összedőlése okozhat fundamentális problémát. A részvényekre nehezedő nyomásért felelős az állampapír piaci szétesés – mondja Vágó. Ma 10 éves rekord magasra emelkedett néhány esetében a hozamszint, ez pedig a részvénypiacon elvárt hozamokat is hajtja, ami az árfolyam zuhanásában jelenik meg. Például a három éves lejáratú kötvények hozama 13,55 százalékra emelkedett, és az ÁKK múlt héten megkezdett aukciója - amelyet jövő pénteken akart folytatni – most felfüggesztésre került, sőt jövő csütörtökre visszavásárlást hirdetett meg az államadósság kezelő.

A történet ezen része már magyar specifikum – mondják az elemzők - hiába esik például a zloty árfolyama jobban a forintnál, a gazdasági félelem egyelőre kevésbé gyűrűzött be a lengyel kötvénypiacra. A zloty mindenesetre a legrosszabbul teljesítő feltörekvő deviza, csak az idén 14 százalékot gyengült. A Merrill Lynch előrejelzése szerint a következő hat hónapban folytatja a mélyrepülését, és 5,05-ös szintig emelkedhet az árfolyama.

Az elemzést készítő Benoit Anne prognózisa szerint ez idő tájt az euró a 330 forintos szintet éri majd el, míg a cseh korona 29,25-ig gyengülhet a közös pénzzel szemben. A londoni szakértő az év végére várja a régiós devizák stabilizálódását: a zloty 4,65-re, a forint 290-es szintre, míg a cseh korona 28,6-ra kapaszkodhat vissza az euró ellenében.

Ma egyébként valamelyest erősödtek a régiós fizetőeszközök, amelynek a legnagyobb, 2,5 százalékos lökést a cseh jegybank helyettes-elnökének, Miroslav Singernek a szóbeli intervenciója adta. A bankvezér egy lapinterjúban elárulta, hogy véget ért a kamatvágási ciklus Csehországban, és a következő ülésen az emelésről tárgyalhatnak a monetáris döntéshozók: „a jelenlegi árfolyamszinten szóba sem jöhet a kamatvágás, a kérdés az, hogy emeljünk-e és mennyivel.”- mondta az E15 gazdasági lapnak. Szintén szóban igyekezett a forintot erősíteni Gyurcsány Ferenc miniszterelnök: aki arra kérte a jegybanki döntéshozókat, hogy ne a konvencionális eszközzel próbálják megakadályozni a magyar fizetőeszköz árfolyamesését.

forint zloty korona eladói nyomás államkötvény ÁKK
Kapcsolódó cikkek