Pénz- és tőkepiac

Évente 115 millió nem elég? - Aggódnak a bérstop miatt a cégek az USA-ban

Az Obama-kormány a korábbi ígéreteknek megfelelően limitálná a béreket és bónuszokat az olyan cégek vezetőinek körében, amelyek az elmúlt időszakban állami támogatást kaptak. A bérsapka tulajdonságai nem tisztázottak, a vállalatok pedig alacsonynak találják a fizetési határértéket.

Az Obama-adminisztráció a most nyilvánosságra hozott terv szerint fél millió dollárban (115 millió forint) maximalizálná a topvezetők éves fizetését az olyan vállalatok esetében, amelyek állami támogatást kaptak – írja a New York Times. A menedzserek az alapfizetés felett semmilyen bónuszt nem kaphatnának, csak az osztalékjövedelemre számíthatnának.

Az elemzők szerint a fizetések maximalizálása nem csak a magas bérek miatt közfelháborodás miatt indokolt, hanem azért is, mert a következő időszakban további óriási veszteségre számíthatnak a pénzügyi cégek. Az új szabályozás csak azokat a vezetőket nem érintené, akik eddig is a pénzügyminisztérium ellenőrzésével kapták a fizetésüket. Ezen kívül azonban semmilyen részlet nem ismert a tervről. Így azt sem lehet tudni, hogy a rendszer minden olyan cégre vonatkozik, amely a TARP programban vesz részt vagy csak azokra, amelyeket a csődtől mentettek meg.

Az viszont biztos, hogy az érintett vállalatok közül öten (a Citigroup, a Bank of America az American International Group, a General Motors és a Chrysler) nem csak súlyos problémákkal küzdenek, de vezéreik az elmúlt években a most előirányzottnál nagyságrendekkel magasabb összegeket gyűjtöttek össze. A Bank of America vezérigazgatója például 5,75 millió dollárt vitt haza 2007-ben. A Citigroup-vezér Vikram Pandit ugyanebben az évben 3,1 millió dollárt keresett. A bónuszokkal és egyéb juttatásokkal együtt több mint 14 millió dollár ütötte a General Motors vezérigazgatójának markát.

"Az intézkedés drákói. Félmillió dollár nem sok, különösen, ha prémiumok sem járulnak hozzá" – mondta James F. Reda, a James F. Reda & Associates tanácsadó cég alapítója. Ráadásul a vállalatok pénzügyi gondjaik miatt nem fognak túl magas osztalékot fizetni. Reda szerint a modell nem működik majd, mert a cégek nem lesznek képesek új alkalmazottakat felvenni ezért az összegért.

Míg Barack Obama az adófizetők felé mutatott felelősségérzet fontosságát hangsúlyozta, addig egy a témában javaslatot beterjesztő szenátor egyenesen "egy kupac idiótának" nevezte a Wall Street nagyjait, akik "arcon rúgják" az adófizetőket. Lawrence H. Summers, Obama nemzeti gazdasági tanácsának vezetője azt javasolta a Kongresszusnak, hogy a limit minden cégre vonatkozzon.

Obama limit osztalék támogatás bónusz TARP prémium
Kapcsolódó cikkek