Pénz- és tőkepiac

Kína megígérte, hogy nem "játszik" az árfolyammal

A kínai illetékesek bejelentették: elkerülik a fluktuációt, igyekeznek egyenletesen tartani fizetőeszközük árfolyamát. Az exportőrök leértékelést szeretnének, szakértők szerint ez azonban csak felszítaná az ellentéteket a kereskedelmi partnerekkel és nem feltétlenül használna.

"Racionális és kiegyensúlyozott szinten tartjuk az árfolyamot" – idézi a kínai illetékest az AP. Az árfolyamok mozgását felügyelő szervezet vezetője, Deng Xianhong szerint a legfontosabb, hogy elkerüljék a fluktuációt. Bejelentették: 1,95 billiós valutaállományukat is felhasználják a kereslet növelése érdekében.

A kínai exportőrök a yuan leértékelését szeretnék elérni, mivel így az olcsó árukkal könnyebben szerezhetnének piacot külföldön. Elemzők szerint azonban ez a lépés csak feszültséget keltene Kína és kereskedelmi partnerei között, ráadásul nem feltétlenül segítene, mert a külföldi kereslet ettől még nem nőne.

A kínai fizetőeszköz 2005-től 2008-ig szabadon emelkedhetett a dollárral szemben a kormányzat által kontrollált kereskedelemben. Ez alatt az idő alatt 21 százalékot erősödött, tavaly július óta azonban beállt a 6,85 dolláros szinten.

dollár fluktuáció yuan árfolyam
Kapcsolódó cikkek