Pénz- és tőkepiac

Reszkessetek, shortolók! - Merész lépésre szánta el magát a lengyel kormány

Merész lépésre készülnek a lengyel döntéshozók: betilthatják a vállalatok határidős devizafedezeti ügyleteit, hogy ezzel védjék a rossz irányba kötött opcióktól a lengyel cégeket – tette közzé a tervet Waldemar Pawlak lengyel gazdasági miniszter.

Egyelőre terv szintjén létezik az elképzelés, amelyet már a jövő hónaptól szeretne bevezetni a varsói kabinet, de az még európai jogszabályokba is ütközhet – vélik az elemzők, akik szerint nagy botrányra kell számítani a hatálybalépést követően.

A lengyel döntés precedensértékűvé is válhat, és az sincs kizárva, hogy Magyarországon is hasonló korlátozást vezessenek be – mondja Heim Péter, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. A szakértő szerint – aki egyébként ellenezné egy hasonló magyar törvény bevezetését – nem jó módszert választ a lengyel kormány.

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint ha valóban a már megkötött opciós szerződések semmissé tételéről van szó, az a szerződő felek kölcsönös jogbiztonságát sértené meg, ez egy európai országban több mint meglepő intézkedés lenne. Az sem valószínű, hogy ezek az opciós ügyletek minden egyes lengyel cég számára jelentenek most veszteséget, hiszen lehet, hogy sokan pont a zloty gyengülését igyekeztek opciós ügyletekkel kivédeni.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

határidős ügylet Varsó zloty lengyel opciós heim kormány short Duronelly Budapest Alapkezelő Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő
Kapcsolódó cikkek