Pénz- és tőkepiac

"Sokat kell tennünk, hogy visszanyerjük a bizalmat" - A bankárok fejet hajtottak

A legnagyobb amerikai bankok vezetői egyetértettek abban, hogy nagyobb átláthatóság szükséges a szektorban – ez derült ki a mai kongresszusi meghallgatáson, amelyen a szektornak nyújtott 700 milliárd dolláros mentőcsomag kapcsán faggatták a menedzsereket.

"Mind a cégünk, mint az egész ágazat tisztában van azzal, hogy sokat kell tennünk annak érdekében, hogy visszanyerjük az adófizetők, a befektetők és a köztisztviselők bizalmát" – jelentette ki a kongresszusi meghallgatás alkalmával John J. Mack, a Morgan Stanley vezére. "Készen állunk arra, hogy továbblépjünk" – tette hozzá a JP Morgan Chase részéről Jamie Dimon – tudósít az AP.

A Citigroupot vezető Vikram Pandit a maximumig ment el, amikor hangsúlyozta, hogy egy dolláros fizetést kap, ameddig cége újra nyereséges nem lesz. "Nem alkalmazkodtunk elég gyorsan az új helyzethez. Tisztában vagyok a valósággal és biztosíthatom Önöket, hogy ez a Citire is igaz.

Összességében elmondható, hogy a honatyák előtt megjelenő nyolc pénzügyi vezető elszánta próbálta megnyerni az elmúlt időszak fiaskói miatt neheztelő Kongresszust és a közvéleményt. A hírügynökség megfogalmazása szerint nem volt más választásuk az ellenséges közhangulatban. Ezt alátámasztja a panelt vezető, republikánus Barney Frank kommentárja is, aki szerint meg kell érteniük az amerikaiak dühét és azt, hogy szeretnék biztosan tudni: nem hiábavaló az áldozatuk. Frank egyúttal felkérte a bankokat arra: ne mondják fel a bedőlt jelzáloghiteleket addig, amíg Timothy Geithner pénzügyminiszter nem áll elő egy rendszerszintű javaslattal ezen a téren.

kongresszus mentőcsomag JP Morgan Morgan Stanley Citgroup
Kapcsolódó cikkek