Pénz- és tőkepiac

Április 1-jén kapja meg az OTP az állami hitel első részletét

Az OTP Banknak április elsején folyósítják az állami hitel első részletét, a másodikra június 30-án kerül sor, a hitel lejárata 2012. november 11. - közölte a pénzintézet a BÉT hivatalos honlapján csütörtökön.

 Veres János pénzügyminiszter szerdán este jelentette be, hogy a magyar állam az OTP Banknak több mint 400 milliárd forint (1,4 milliárd euró), az FHB Jelzálogbanknak mintegy 120 milliárd forint (400 millió euró) összegű kölcsönt nyújt piaci feltételekkel, piaci kamatozással, a vállalati és a lakossági hitelezés bővítése érdekében.

Az OTP közleménye szerint a teljes összeg törlesztése – 2010. novemberéig tartó türelmi időszakot követően – nyolc negyedév alatt, egyenlő részletekben esedékes. A hitelnyújtás piaci feltételek mellett valósul meg, az OTP Bank által fizetendő kamat az irányadó referencia kamatokat 245-250 bázisponttal haladja meg.

A hitelmegállapodás célja a magyar vállalkozások hitellel történő ellátása, a gazdasági válság negatív hatásainak enyhítése, s a pénzügyi rendszer stabilizálása. Annak érdekében, hogy a bank hatékonyan hozzájárulhasson a gazdaság élénkítéséhez, a többletforrást elsősorban hazai vállalati ügyfelek részére kívánja biztosítani. A megállapodás részeként, és a eredeti céloknak megfelelő felhasználásának ellenőrzését biztosítandó, az OTP Bank Nyrt. 2009. április 24-i közgyűlésén javasolja részvényeseinek egy, az állam által delegált megfigyelő felügyelő-, illetve audit bizottsági tagságának elfogadását.

OTP FHB állami hitel
Kapcsolódó cikkek