Pénz- és tőkepiac

Cashline: Short kivégzés volt tegnap

Rég nem látott emelkedést produkáltak tegnap az amerikai börzék, ami már érett egy ideje, és a szokásos short futtatással karöltve valósult meg. Persze a hírgyárak és a nagy szereplők gondoskodtak arról, hogy meg legyen ágyazva az emelkedésnek.

A Citigroup azt írta dolgozóinak, hogy a mostani negyedévben újra nyereséget termel, 2007 harmadik negyedéve óta a legjobb teljesítménnyel tudja majd megörvendeztetni a befektetőket a bank. Az állami támogatással a háttérben pedig az egyik legjobban tőkésített amerikai bankká lépett elő a Citigroup (csak kár, hogy ehhez gyakorlatilag csődközeli állapotba kellett kerülni a pénzintézetnek, amelyet feleslegesen duzzasztottak hatalmasra olyan divíziókkal, amik nem tartoznak szorosan a fő tevékenységhez).

Mindenesetre ebből a bejelentésből sokan azt vélték leszőrni, hogy a ankok most már jobb útra léphetnek, maguk mögött hagyva a rossz időket. Csak nehogy meglepetés érjen mindenkit a tényszámok láttán, hisz itt van még a március, és a bankok sokszor bizonyították már, hogy nem kell nekik mindent elhinni, és könnyen lehet, hogy a Citi a nyerőket csak a kereskedési üzletágban hozta össze, ami nem feltétlen jelent biztos alapot a jövőt illetően.

Újra nehezítenék az USA-ban a shortolást! Egy hónapon belül újra visszaállítani az amerikai tőzsdefelügyelet az úgynevezett "uptick rule" szabályt, amit még 1934-ben találtak ki, megnehezítve az esésre játszók dolgát a nagy világválság idején, de aztán a SEC 2007 júliusában eltörölte (igen "jó" érzékkel akkor, amikor beindultak a nagy zuhanások).
A szabály lényege, hogy a short pozíciók felvételekor az ajánlati könyvbe bekerülő eladási árnak meg kell haladnia az előző kötés árfolyamát.

Az elmúlt időszakban egyre több politikus és szakember (köztük Buffett is) szorgalmazta, hogy állítsák vissza ezen módszert, megakadályozva az árak drasztikus esését. Gyakorlatilag a módszernek nincs számottevő hatása a piacokra, önmagában nem tudja megakadályozni az esést (bár annak intenzitása csökkenhet), viszont kisebbek lehetnek a kilengések, és nem jöhetnek létre akkora mértékű short-állományok, mint a mostani környezetben. Ennek persze lehet egyfajta likviditáscsökkentő hatása is a piacokra nézve.

Itthon a Mol és a Gazprom tegnap megállapodást kötött, amelynek értelmében 50-50%-os tulajdoni résszel új gáztárolót hoznak létre Magyarországon. Az építés várhatóan 2010-ben kezdődhet meg, a tároló pedig 2012-2013 környékén kezdheti meg mőködését. A projekt pontos részletei egyelőre nem ismertek.

Továbbra is napirenden van az Egészségügyi Minisztérium 30 milliárd forintos kiadáscsökkentő javaslata, a célterületek azonban továbbra sem ismertek. Korábban szó volt arról, hogy a megszorítások a gyógyszertámogatásokra fordítható kereteket is érintik, amely kedvezőtlen lehet a gyógyszer-gyártók szempontjából (Richter, Egis). A nettó hatást azonban továbbra sem lehet számszerűsíteni a gyártók esetében.

cashline uptick rule tőzsdefelügyelet Citigroup short sec Mol Buffett Egészségügyi Minisztérium Gazprom
Kapcsolódó cikkek