Pénz- és tőkepiac

Felcsuti nem tartja magát alkalmasnak a miniszterelnökségre

A Bankszövetség elnöke az MTV Az este című műsorában a mai sajtóhírekre úgy reagált: senki nem kereste meg miniszterelnöki felkéréssel, de nem is fogadná el azt, mivel nem tartja magát alkalmasnak a posztra.

Felcsuti Péter úgy nyilatkozott: csak megtippelni lehet, hogy miért az OTP és az FHB kapott kedvezményes állami hitelt . A Bankszövetség elnöke szerint ezt a döntést normatív, átlátható módon, előzetesen meghirdetett feltételekkel kellett volna meghozni. Mint mondta, a kedvezményes kamatozású segít a magyar gazdaságnak.

Az egyoldalú szerződésmódosítások szigorításával kapcsolatos jogszabály módosításról elmondta: a szektor egyetért a hitelnyújtási szabályok felülvizsgálatával, és nem kifogásolja a törvény elfogadását. (A Bankszövetség korábban a THM növekedését helyezte kilátásba a jogszabály kapcsán a szerk.) A Bankszövetség számára elfogadható, hogy a fogyasztási vagy személyi hitelek esetében ingyenes legyen az előtörlesztés. Ugyanakkor – tette hozzá Felcsuti – már országokban is igaz, hogy a hosszú lejáratú, jelzálog alapú hitelek esetében az előtörlesztés költségekkel jár, így nem logikus, hogy a jogszabály nyomán éppen Magyarországon legyenek mások a szabályok.

Felcsuti Péter leszögezte: minden, a tranzakciók átláthatóságát növelő intézkedéssel egyetértenek, így nem kifogásolják a Gazdasági Versenyhivatal azon törekvését, amely a deviza árfolyamkockázatot is belefoglalná a teljes hiteldíj mutatóba (THM). Bár a szakértő szerint szakmailag az árfolyam kockázat kamattá alakítása nagy kihívást jelent, de megoldható.

A Bankszövetség elnöke úgy vélte, a helyes szabályozási irányt az jelenti, ha a felügyeleti szervek és a bankok megállapodnak a hitelkondíciók megváltoztatásának lehetőségeiről, amelyeket később betartatnak. Ugyanakkor Felcsuti szerint a bankok által használt technikai kifejezések az átlagember számára érthetetlenek, így nem a legjobb módszer az összes vonatkozó szabályt az ügyfelekkel kötendő szerződésekbe belezsúfolni.

Egyes sajtóhírek szerint Felcsuti Péter neve is felmerült a potenciális miniszterelnök jelöltek közölt. A Bankszövetség elnöke leszögezte: senki nem kereste meg ezzel kapcsolatban, de nem is fogadná el a jelölést, mivel nem tartja magát alkalmasnak a posztra.

miniszterelnök deviza bankszövetség szerződés Felcsuti hitel árfolyam kamat
Kapcsolódó cikkek