Pénz- és tőkepiac

Ha lesz OTP-árrobbanás, azt a nemzetközi eufória okozza majd - véli a Cashline

A bejelentett csomagot pozitívan értékeljük, de árfolyamrobbanással nem számolunk a kereskedésben (a hír ugyanis a szintén kulcskérdést jelentő tőkehelyzet kapcsán nem jelent megoldást), ha ez bekövetkezik, az sokkal inkább a nemzetközi mini-eufória eredménye lesz – írja a Cashline iránytűje.

Az OTP 400 milliárd forintnyi (1.4 milliárd eurónyi) hitelt kap az államtól az IMF-EU hitelkeret terhére (a egyébként 500 millió euróból, 135 millió fontból, 20 milliárd jenből és 818 millió dollárból áll). A megállapodás értelmében az OTP-nek a hiteleket a hazai gazdasági szereplőknek kell kihelyeznie, ennek felét pedig specifikusan a kis- és középvállalati szektorban. A hitelek 2012 novemberében járnak le. A hitelek árazása az irányadó bankközi kamatok felett kb. 250 bázisponttal van (ez a piaci kondícióknál 200-300 bázisponttal alacsonyabb terhet jelent) – írja a Cashline.

Ha az OTP a teljes összeget kihelyezi, akkor az OTP optimális esetben éves szinten 8-10 milliárd forintos profittal gazdagodhat (az éves profitterv 5-6%-a) kalkulációnk szerint. Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy ez a forgatókönyv a legkedvezőbb esetre vonatkozik, tekintettel arra, hogy az OTP viseli a hitelek kockázatát és az OTP mérlegében kell figyelembe venni a tőkemegfelelési követelményeket (vagyis nem biztos, hogy az OTP-nek érdekében áll a teljes összeget kihelyezni). Másrészt az sem garantált, hogy a lakossági szektor részéről igény mutatkozna a devizában denominált hitelekre.

Az OTP pénzügyi igazgatója, Urbán László tegnap jelezte, hogy a vállalati hitelekre csak az indokolt költségeit rakja rá az OTP, így jelentős profitgeneráló hatással ebben a vonatkozásban nem biztos, hogy számolni lehet. A bejelentett csomagot pozitívan értékeljük, de árfolyamrobbanással nem számolunk a kereskedésben (a hír ugyanis a szintén kulcskérdést jelentő tőkehelyzet kapcsán nem jelent megoldást), ha ez bekövetkezik, az sokkal inkább a nemzetközi mini-eufória eredménye lesz.

tőke részvény cashline OTP profit Urbán hitel mérleg költség árfolyam
Kapcsolódó cikkek