Pénz- és tőkepiac

Kilőtt a Mol, „jó árat” fizettek az oroszok

Az OMV eladta a Mol-ban lévő teljes, 21,2 százalékos részesedését az orosz Surgutneftegas-nak. Az ügylet értéke az OMV közleménye szerint 1,4 milliárd euró, a tranzakciót követően az osztrák olajtársaságnál nem maradt Mol-részvény.

 Az OMV közleményében azt írja, hogy 2008 augusztusában vonta vissza a Mol megszerzésére irányuló szándékát azután, hogy ez ellen kifogásokat emelt az és a Mol vezetése is. „Logikus lépés volt ezek után a Mol papírok eladása” – olvasható a közleményben. Az eladást a JP Morgan befektetési bank végezte és "jó árat ért el".

Az 1,4 milliárd eurós ár 19 212 forintos részvényenkénti árnak felel meg, szemben a Mol pénteki 9940 forintos záróárfolyamával. A Mol árfolyama délután is plusz 10 százalékban mozgott: 10 930 forintba kerül egy papír. Az árfolyam húzza magával a Bux kosarat, amely 1,32 százalékos emelkedéssel 11 325,40 ponton állt. A vezető papírok közül a többiek viszont nincsenek emelkedésben: az OTP mínusz 5,23 százalékon (1974 forinton), az MTelekom mínusz 0,37 százalékon (526 forinton), míg a Richter árfolyama mínusz 2,32 százalékon (25 590 forinton) mozgott délben.

Kovács Karád, a Cashline szakértője szerint enyhe felhajtó erőt gyakorol az orosz vásárlás, amely a Mol stratégiai elköteleződését erősíti Oroszország iránt. Akár újra felvásárlási harc is kibontakozhat a magyar olajcég iránt – véli az elemző. Hozzáteszi egyelőre átmeneti a drágulás (nem valószínű, hogy az oroszok által kifizetett 19 212 forintos árfolyamszintre kapaszkodna a társaság árfoylama).

Kovács Karád szerint 11-12 ezer forint között állhat meg az emelkedés. A szakértő úgy véli, hogy nem lesz veszélyes az orosz befolyás a Molban, ugyanis a menedzsmenthez közel álló tulajdonosi körök továbbra is 50 százalék körüli részesedéssel rendelkeznek, vagyis nem lehet őket megkerülni a döntéshozatalban. Április 23-án ül össze a Mol közgyűlése, ekkor döntenek az osztalékfizetésről is. Kovács Karád szerint nem azért döntött a Mol korábban az fizetés megszüntetéséről, hogy így fúrja ki az OMV-t, vagyis most sem kell arra számítani, hogy az új helyzetben kifizetésről döntene a közgyűlés.

A hír meglepetést keltett ipari körökben, az orosz olajipari társaság ugyanis eddig nem aktivizálta magát külföldi cégek felvásárlása terén, szemben más orosz olajipari cégekkel, amelyek világszerte vásárlásokkal használták ki a nyersanyagpiacokon adódó lehetőségeket. A Mol részesedésének megszerzése jelentős lépés a Surgutneftegas stratégiai céljának teljesítése felé - írja az orosz társaság közleményében. Vlagyimir Bogdanov, az orosz cég vezérigazgatója ehhez azt is hozzátette, hogy az üzlet révén erősödni fog Európa energiaellátásának biztonsága.

cashline osztalék OMV Surgutneftegas Mol olajipar
Kapcsolódó cikkek