Pénz- és tőkepiac

Soros támadta az OTP-t – félmilliárdos bírságot kapott!

Csaknem félmilliárd forintos rekordösszegű bírságot szabott ki a PSZÁF Soros György hedge fundjára, mivel tavaly októberben megtámadta az OTP részvényeit.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az OTP Bank Nyrt. részvényeire 2008. október 9-én, a Budapesti Értéktőzsdén a tőzsdei kereskedés során kötött ügyletek körülményeinek tisztázására folytatott piacfelügyeleti eljárását lezárta. A piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt a Soros György privát vagyonkezelőjét, a New Yorki Soros Fund Management LLC-t  489 000 000 Ft felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

A felügyelet a vizsgált magyarországi részvénytranzakciók mögött úgynevezett részvényswap ügyletet tárt fel, amelynek megbízói oldalán a Soros Fund Management LLC állt. 2008. október 9-én a Soros Fund Management LLC 390 ezer darab OTP részvényt kért kölcsön egy londoni székhelyű befektetési szolgáltató értékpapírkölcsönzési részlegétől, majd röviddel ezután egy swap ügylet keretében valamennyi kölcsönkért részvényre short kitettség létrehozását kérte.

A piacon elfogadott gyakorlatnak megfelelően a swap ügylet végrehajtásához, illetve abból eredő kockázatainak csökkentése céljából a londoni székhelyű befektetési szolgáltató befektetési szolgáltató közreműködésével a swap ügyletnek megfelelő short eladási ajánlatokat regisztrált BÉT-en a swap tárgyát képező OTP részvényekre. A Soros Fund Management LLC a londoni székhelyű befektetési szolgáltatótól folyamatosan kapott az indikatív árra vonatkozó információkat, így tudta, hogy az általa egy ügyletként kezelt részvényswap során adott instrukciók a swap részvénylábánál olyan ügyletkötéssorozatot eredményeznek, amelyek a részvények árfolyamát erőteljesen lefelé nyomják, illetve amelyek alkalmasak a napi átlagárnál alacsonyabb záróár beállítására.

A Soros Fund Management LLC a kölcsönkért 390 ezer darab részvényre 2008. október 9-én felvett pozícióját egy ellenirányú ügyletkötéssel másnap le is zárta. Mivel a részvényswap ügylet részeként a zárószakaszt megelőzően, illetve a zárószakaszra időzített koncentrált nagymennyiségű „piacidegen” eladás alkalmas a piaci szereplők számára félrevezető jelzés adására, illetve félrevezető azon befektetők számára, akik befektetési döntéseiket a záróárra tekintettel hozzák meg.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek