Pénz- és tőkepiac

Túlságosan derűlátók voltak a válság előtt a hazai hitelezők

A vártnál több bank szigorított lakossági és vállalati kölcsönei feltételein 2008 második felében – derül ki a Magyar Nemzeti Bank hazai hitelezési gyakorlatról készített felméréséből. A banki vezetők MNB-nek adott válaszai alapján az előző év utolsó három hónapja hozott éles fordulatot a hitelezési gyakorlatban, és a szigorodási tendencia várhatóan 2009 első felében is folytatódik.

A háztartási kölcsönöknél főleg a nem árjellegű feltételeken – például a minimális önrész megemelésén, illetve a havi törlesztés jövedelemhez viszonyított arányának és a hitelfedezeti aránynak a csökkentésén – szigorítottak a bankok. Az MNB korábbi felmérései szerint 2008 második felében a magyar hitelezők többsége még a feltételek lazítását tervezte, ehhez képest szinte mindegyiküknél keményebbé váltak a standardok.

Majdnem ugyanez a helyzet a vállalati hitelkihelyezéseknél is, ráadásul a bankok kisebb összeget is terveznek kihelyezni a korábbinál. A kis- és mikrovállalati hitelezésben ugyanakkor nem érződik ez a határozott visszafogás, igaz, a válaszadók elsősorban a támogatott hitelkonstrukciókon keresztül kívánják fenntartani aktivitásukat. VG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek