Pénz- és tőkepiac

A nemzetközi helyzet fokozódik - egyes gúnyos bankvezérek mégis maradnak

Napról napra kézzelfoghatóbbá válik a válság kárvallottjaiban feszülő indulat, ez főként az összeomlás előidézése miatt hibáztatott pénzpiaci döntéshozók ellen irányul. Egyes bankvezérek azonban még a mostani helyzetben is képesek értetlenségükkel és gúnyos, fensőbbséges megnyilvánulásaikkal hergelni azokat az állampolgárokat, akiknek az adóbefizetéseiből mentik meg sorban a menedzsment rossz döntései miatt kis híján csődbe jutott pénzintézeteket – derül ki a nemzetközi sajtó beszámolóiból.

A válság hatásait már közvetlenül a bőrükön érzők egyre többen vannak, és számos tanújelét adják elégedetlenségüknek. Görögországban a decemberi súlyos utcai zavargások után a múlt héten ismét több százezren tüntettek a fizetések csökkenése és az elbocsátások ellen, Franciaországban pedig a márciusi 19-i általános sztrájk és a közszolgálati média tegnapi munkabeszüntetése után holnap várhatóan az energiaszektor dolgozói függesztik fel részlegesen a munkát.

Immár azonban nemcsak Nyugaton, de a protestakciókhoz kevésbé szokott Oroszországban is egyre érzékelhetőbb a lakossági elégedetlenség. Hétfőn Vlagyimir Putyin miniszterelnöknek kellett védelmébe vennie a kereskedelmi bankokat a dühödt parlamenti képviselőkkel szemben, akik a nehéz gazdasági helyzet kialakulása miatt kárhoztatták a pénzintézeteket, és sokallták az állami gazdaságélénkítésből nekik szánt hányadot. Az életkörülményeik miatt elkeseredett bányászok pedig nemrég levélben „fenyegették meg” Dmitrij Medvegyev államfőt tömeges tiltakozó megmozdulásokkal arra az esetre, ha az állam nem hajlandó a bajba került ágazat segítségére sietni.

Ilyen körülmények között „a téboly egy fajtájának” nevezte Fredmund Malik közgazdászprofesszor azt a viselkedést, amelynek például a londoni G20-csúcs kapcsán felvonuló demonstrálók lehettek a szemtanúi.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

sztrájk indulat bankvezér Oroszország Bank Medvegyev London Franciaország Görögország Putyin gúnyos bankvezér
Kapcsolódó cikkek