Pénz- és tőkepiac

Babakötvény: még mindig csak minden ötödik csecsemő kap

Még mindig csak nagyjából minden ötödik megszületett gyermeknek nyitnak valamelyik banknál vagy a Magyar Államkincstárnál (MÁK) Start számlát a szüleik – derül ki a MÁK adataiból.

2008 első tizenegy hónapjában nagyjából 19 ezer Start számlát nyitottak meg Magyarországon, ez alig különbözik az egy évvel korábbi mennyiségtől.

A lapunknak nyilatkozó, a Start számlát árusító hitelintézetek ugyanakkor nem ítélik teljesen sikertelennek a 2006 óta elérhető konstrukciót.

A jelentősebb piaci szereplők mindegyike ezres nagyságrendben szerzett már ily módon csecsemőkorú ügyfelet: az OTP Banknál 23, a CIB-nél 7, a Budapest Banknál 2 ezer szülő nyitott a gyermeke számára Start számlát, és folyamatosan emelkedő ügyfélszámról számolt be az Erste Bank is. (Utóbbinál ugyanakkor megjegyezték, hogy a többi számlatípus növekedési üteme nagyobb a babakötvényéhez képest.)

Az átlagos befizetési összeget, illetve a megtakarítási „fegyelmet” tekintve ugyanakkor némileg eltérőek az egyes bankok tapasztalatai. A Budapest Banknál jelenleg 57 ezer forint az átlagos évi befizetés, míg az UniCreditnél ennek többnyire a dupláját helyezik el az ügyfelek. Az Ersténél is az utóbbihoz hasonló a helyzet, hiszen egyre magasabb a maximális összeget – évi 120 ezer forintot – elhelyező szülők aránya. A rendszeres megtakarítást nem alkalmazó ügyfelek súlya a lapunknak nyilatkozó bankok közül a CIB-nél és az OTP-nél a legalacsonyabb, előbbinél hozzávetőlegesen 5 százalékos.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Bank csecsemő babakötvény start számla
Kapcsolódó cikkek