Pénz- és tőkepiac

"Lepapírozott" ügylet: fejlemény az OTP Trade botrányban!

Az OTP Trade Kereskedelmi Kft-t érintő áfa-csalási üggyel összefüggésben az OTP Bank korábban feljelentést tett hűtlen kezelés, csalás és csődbűntett gyanúja miatt.

Az OTP Bank Ellenőrzési Igazgatósága már 2007 augusztusa és októbere között átfogó vizsgálatot végzett az OTP Trade Kereskedelmi Kft.-nél, a minden részletre kiterjedő belső vizsgálat olyan gazdálkodási hiányosságokat tárt fel, amelyek az 50 millió forintos alaptőkéjű Kft. kárára történtek - közölte az OTP az MTI-vel pénteken. Az OTP Bank megtette a szükséges munkajogi, társasági jogi lépéseket, a visszaélések, egyebek mellett hűtlen kezelés, csalás és csődbűntett gyanúja miatt büntető feljelentést tett - áll a közleményben.

A bank a folyamatban lévő hatósági eljárások érdekeire tekintettel többet nem közölt. A hvg.hu internetes portál csütörtökön megjelent híre szerint elképzelhető, hogy minden idők legnagyobb elkövetési értékű, 10 milliárd forintos magyarországi áfa-csalására derült fény. Három magyarországi cég szlovákiai, romániai és németországi vállalkozásoknak "szállított különféle árukat, kristály- és szaloncukortól mp3- és dvd-lejátszókon át kisméretű számítógépekig. Ezeket a "szállítmányokat a vevők papíron át is vették, ellenértéküket átutalták.

A "lepapírozott", de ténylegesen nem létező szállítmányok után az exportőrök az APEH-től visszaigényelték az áfát, amelynek összegét az OTP Trade megelőlegezte számukra.

A rendelkezésre álló adatok és bizonyítékok alapján megállapítást nyert, hogy az OTP Trade Kft. a 2006. és 2007. évi áfa-bevallásaiban valótlan gazdasági eseményekről kiállított számlák áfa-tartalmának levonásba helyezésével igényelte vissza az általános forgalmi adót, illetőleg a fiktív számlák felhasználásával adófizetési kötelezettségét jogellenesen csökkentette - áll a Vám- és Pénzügyőrség központi bűnüldözési parancsnokságának 2008. szeptember 10-én kelt jegyzőkönyvében a hvg.hu tudósítása szerint.

csalás OTP ügylet áfa
Kapcsolódó cikkek