Pénz- és tőkepiac

"Miért mondta a pénzügyminiszter, hogy jól tőkésítettek a bankok?"

Szivárgás van! Nem meglepő módon szép lassan adagolják a hírmorzsákat a különféle médiumok az amerikai banki stressz tesztek kapcsán - írja a Cashline iránytűje.

A Wall Street Journal ma reggel írásában megbízható forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a Bank of Americának és a Citigroupnak további dollár milliárdokat felemésztő tőkeemelésre lenne szüksége, sőt valószínűleg nem csak ezen bankoknak, hanem más pénzintézeteknél is hasonló lépésekre van kilátás. Jogosan merül fel a kérdés, hogy múlt héten akkor miért mondta azt a pénzügyminiszter, hogy jól tőkésítettek a bankok?

Bár azt a sorok között olvasó befektetők is tudják, hogy ez nem teljesen igaz, hisz a nagybankok többsége sok esetben közel van a fizetésképtelenséghez, a normál működés (például banki hitelezés) egyáltalán nem működik, a kereskedési üzletágak termelik a pénzt, amire azért nem lehet egy nagybank működését alapozni.

Várhatóan a május 4-i eredményközlésig jó pár hasonló hír fog bekerülni az éterbe, amire idegesen reagálhat a piac, pláne, hogy Európában csonka kereskedési hét lesz a május 1-jei szünnap miatt (bár a japán, londoni és amerikai tőzsdék nyitva lesznek).

Ismét új partnere lett a Molnak az orosz ZMB mezőben. Pénteken ugyanis egy orosz bíróság úgy döntött, hogy az eddig 50 százalékban tulajdonos Russneftnek át kell adnia a tulajdonrészét az állami tulajdonú Rosznyeft egyik leányvállalatának. Figyelembe véve, hogy a Szurgutnyeftegaz (amely 21.2 százalék-os tulajdonosa a Molnak) egyes vélemények szerint szintén az orosz államhoz köthető, esetleg hasonló sztori bontakozhat ki, mint azt anno a TNKBP vagy a Mazeikiu finomító kapcsán láthattuk. A TNK-BP-ben az angol BP-nek 50 százalékos részesedése volt, amelyből egyszerűen kitessékelték őket az oroszok, míg a litván Mazeikiu finomító olajellátását az oroszok leállították, miután a privatizációs tenderen alulmaradtak a lengyel PKN-nel szemben.

Ma tartja éves közgyűlését a Richter, a részvényesek várhatóan jóváhagyják az igazgatóság 590 forintos osztalékjavaslatát. Emellett a tervek szerint a tulajdonosok meghosszabbítják a 25 százalékos szavazati korlátot, amely még abban az esetben is érvényben maradna, ha valaki vételi ajánlattal 75 százalék feletti részesedést szerezne a társaságban. Az Igazgatóság emellett saját hatáskörbe kívánja vonni a saját részvények vásárlásáról és alaptőkeemelésről szóló döntést egy esetleges ellenséges felvásárlási ajánlat kapcsán

cashline Szurgutnyeftegaz Citigroup PKN Rossneft pénzügyminiszter Mol BP Bank of America
Kapcsolódó cikkek