Pénz- és tőkepiac

Napi Tipp: Vételre ajánlott az OTP, további leírásra már nincs szüksége

Jelentősen emelkedett az OTP Bank árfolyama a múlt héten, annak ellenére, hogy a várakozásoknál nagyobb, 21 százalékos profitzuhanást könyvelt el a legnagyobb magyar hitelintézet a tavalyi évre. Elemzők szerint az egyszeri leírás még csökkenti is az idei év eredmény-kockázatát, ami hosszú távon pozitív hatással lehet a hazai vezető hitelintézet árfolyamára.

A régiós mutatókhoz hasonlóan a BÉT-en is a bankpapírok, elsősorban az OTP árfolyama húzta a múlt heti ralit. A hazai vezető hitelintézet részvényei pénteken 1,22 százalékot drágultak 2160 forintra, ezzel a négy napig tartó szárnyalást plusz 20 százalékra bővítette a bank.

Tette ezt az OTP mindannak ellenére, hogy a 2008. évi konszolidált eredménye 241,1 milliárd forint lett, 62,4 milliárd forinttal kevesebb, mint azt a februári előzetes publikációjában jelezte a hitelintézet.

Az eltérést okozó fő tényező a leánybankok goodwill értékvesztésének megnövelt leírása hozta össze – összegzi az eredményt Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank részvényszakértője.

A "goodwill"-ról annyit érdemes tudni, hogy eredetileg az OTP által fizetett vételár és az eszközök könyv szerinti értékére lett képezve, amelyet most korrigálnak a jelenleg vélt fair érték függvényében. A bankok mindennapi operációját közvetlenül azonban nem érinti ez a folyamat. Így sem az anyabank sem a leányai operációját nem érinti a vártnál nagyobb profitesés – teszi hozzá az elemző.

A szakértő szerint az ukrán és a szerb bank kilátásaiban azóta történt romlás miatt kellett a decemberi kalkulálthoz képest - 57,8 milliárd forinttal - 93,6 milliárd forintra megnövelni a leírásokat ezeknél a leányoknál. Amennyiben nem romlik tovább jelentősebben a makrogazdasági körkép, Herczenik véleménye szerint nem lesz szükség további goodwill leírásra.

Herczenik szerint a legfontosabb mutatót - a tőkemegfelelést - nem érinti a leírás. Ennek hosszabbtávon pozitív árfolyamhatása is lehet az OTP-re, bár a most publikált számok nem érintik a részvények árazását. Herczenik Ákos 3290 forintos célárfolyam mellett vételre ajánlja az OTP papírokat.

A pénteki emelkedés az idei éves eddigi árfolyamveszteséget 25 százalékra tudta mérsékelni, ezzel jelenleg 605 milliárd forint a társaság piaci értéke.

A pozitív várakozásokat erősítheti az is, hogy pénteken sikeresen zárult az OTP bank kötvénykibocsátása. Több mint 5,646 milliárd forint össznévértékben jegyeztek a befektetők az OTP Bank nyilvános kibocsátású, OTP 2010/III jelzésű kötvénysorozatának első részletéből. A jegyzéseket a hitelintézet mind elfogadta. A sorozatot nem vezetik be a Budapesti Értéktőzsdére, a kötvényekre az OTP Bank április 15-től vételi és eladási árfolyamot jegyez.

vétel herczenik ákos OTP napi tipp kötvény goodwill elemző célárfolyam
Kapcsolódó cikkek