Pénz- és tőkepiac

A rakétatesztek a világ tőzsdéit is megrázták

Az európai tőzsdeindexek lefelé követték Ázsiát, miután Észak-Korea bejelentette: egy nappal nukleáris kísérletét követően két rakétát is tesztelt.

A német DAX 30 1,6 százalékot csökkent, a brit FTSE 100 0,8 százalékot veszített értékéből, a francia CAC 40 pedig 1,4 lett gyengébb. Ázsiában a Dél-koreai vezette a régiós veszteségeket 2 százalékos mínusszal – jelenti az AP.

A negatív hullám egyértelműen az Észak-koreai katonai gyakorlatnak tudható be: a kommunista ország két rakétát tesztelt egy nappal azután, hogy az ENSZ főtitkára által is elítélt kísérleti atomrobbantást hajtott végre. A Calyon elemzője szerint a további robbantások lehetősége még napokig feszültségben tarthatja a piacokat.

A hangulatot tovább rontja az Egyesült Államok és Nagy-Britannia leminősítésének lehetősége. A helyzet első számú áldozata a dollár, amely mind a fonttal, mind az euróval szemben gyengült, rontva az európai cégek profitkilátásait. A hongkongi SG Asset Management elemzője szerint a piac leragadt a jelenlegi helyzetnél és csak igazán jó hír hatására mozdul felfelé, illetve igazán rossz hír hatására realizálja a profitokat.

 

rakétateszt CAC tőzsde DAX FTSE atomkísérlet Calyon elemző
Kapcsolódó cikkek