Pénz- és tőkepiac

Generali: Ismét nehéz helyzetben az MNB az ÁFA-emelés miatt

„A jegybank az előttünk álló változások folytán ismét nehéz helyzetbe kerül, elsősorban az ÁFA emelésre gondolva. Az inflációs cél közelébe kerülő drágulási index a forgalmi adó emelése folytán ismét emelkedésbe kezd majd, a jegybank előtt pedig ismét ott áll majd a feladat, hogy mérlegelje, mekkora is a tényleges inflációs hatása az adminisztratív intézkedésnek.” – mutat rá mai elemzésében Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

Vizkelety szerint ismerve a korábbi gyakorlatot, a jegybank valószínűleg nem kívánja majd lekövetni ezt a drágulási hullámot, azonban abban biztosak vagyunk, hogy egy 6 százalék környékére kúszó headline adat megnehezítheti az alapkamat csökkentését. A következő 1-2 hónapban még igen nagy a valószínűsége, hogy változatlan marad az irányadó ráta, annál is inkább, mert bár jelenleg valóban rózsaszínnek látszó napokat élünk, a pénzügyi-gazdasági rendszerek egyelőre igen törékenyek lokális, regionális és globális szinten egyaránt.”

Az új kormány megalakulása, illetve a stabilizáció irányába tett első lépések már csak definíció szerint is nyugtatólag kellett, hogy hassanak, ám mi úgy érzékeltük, hogy a forint erősödését, illetve összességében a hazai piacok mozgását sokkal inkább befolyásolták külső, mint lokális tényezők, s a közeljövőben is inkább ez a képlet lehet a meghatározó.” – emelte ki a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

Vizkelety Péter az állampapírpiaccal kapcsolatos várakozásairól kifejtette: „A befektetői környezet valamelyest kedvezőbbé vált az elmúlt hetekben, mi azonban azt olvassuk ki a gazdasági mutatókból, hogy egyértelműen optimistának lenni a jelenlegi helyzetben legalábbis bátor vállalkozás. A hazai kötvénypiacra lefordítva: bár a legnehezebb időszakokhoz képest azt mondhatjuk, hogy a likviditás némileg magasabb, kissé felemás a kép az állampapírpiacon.

A rövid papírok tekintetében teljesen normális piacról beszélhetünk, a másodpiacon inkább a kereslet tűnik nagyobbnak, az aukciókon nagy érdeklődés mellett fogynak el a papírok. A hozamgörbe közepén továbbra is mesterséges keresletet támaszt az ÁKK a visszavételi aukciókkal, így az ott kialakult hozamszintek nem tekinthetők teljes egészében reálisnak.

A hosszú papírok esetében egyfajta kiegyensúlyozottság figyelhető meg. A Generali szerint belátható időn belül nem kerül majd sor devizakötvény kibocsátásra.

ÁFA-emelés deviza hozam Generali infláció kötvény MNB állampapír elemző ÁKK jegybank elemzés
Kapcsolódó cikkek