Pénz- és tőkepiac

Inkább többet fizetünk és sorbanállunk?

Annak ellenére, hogy évi akár több tízezer forintot is meg lehet spórolni az elektronikus szolgáltatások használatával, a magyar banki ügyfelek többsége még mindig papír alapon, a fiókokban intézi pénzügyeit.

Bár a GKI Gazdaságkutató Zrt. adatai szerint szeptember végén már 1,9 millió lakossági ügyfél rendelkezett internetbanki szerződéssel – ami 24 százalékkal meghaladta a bázisidőszaki adatot -, a magyarok háromnegyede még mindig a klasszikus módon bonyolítja pénzforgalmát.

A banki kondíciós listák alapján pedig már rövid távon is kifizetődő lehet az elektronikus csatornák használata: míg a nyomtatványon benyújtott átutalási megbízásokért többnyire legalább 2-300 forinttal is megrövidítik a számla tulajdonosát a hitelintézetek, addig az elektronikus (bankon belüli) tranzakciók a kisebb összegeknél száz forint alatt megúszhatók.

A növekvő, de még mindig visszafogott érdeklődésnek több oka lehet: egyrészt a hazai lakossági ügyfelek egy igen jelentős része nem jut rendszeresen internethez, másrészt sokan nem hajlandók megbarátkozni a személyes kontaktus nélküli banki ügyintézéssel, illetve még mindig létezik egy komoly réteg, amely nem bízik meg az elektronikus pénzügyi szolgáltatások biztonságában.

A helyzetet bonyolítja az is, hogy a közelmúltban több piaci szereplő is meglehetősen agresszív folyószámla-ajánlatokkal jelent meg a piacon. A Citibank hónapok óta hirdeti – mellesleg igen nagy sikerrel – a „nulla forintos” bankszámláját, amellyel az ügyfél (amennyiben kellő forgalmat bonyolít) gyakorlatilag költségmentesen intézheti mindennapi pénzügyeit.

Hasonló módszerrel próbálja kiterjeszteni ügyfélkörét az AXA Bank, amely ráadásul igen vonzó látra szóló betéti kamatot is odaállított ajánlatához. Az említett két konstrukciónak persze, ha nem is a szó klasszikus értelmében, de így is ára van: az Axá-nál igen komoly – más banknál nagyjából egy évi számlavezetési díjnak megfelelő – nyitási díjat kell bekalkulálnia az újdonsült ügyfélnek, a Citinél pedig a havi legalább 150 ezer forintos bejövő pénz a díjmentesség feltétele. Ha nem is az említett két szereplőhöz hasonló vehemenciával, de igyekszik számlavezetőket szerezni a többi piaci szereplő is: a különböző ügyféltípusokra optimalizált számlacsomagok mennyisége egyre emelkedik a piacon, amelyekhez már többnyire az ideális megoldás megtalálását segítő számlacsomag-kalkulátort is üzemeltetnek honlapjaikon a bankok.

Emellett akadnak a piacon akciós ajánlatok is: az OTP Banknál például, amennyiben az ügyfél 2009. május 4. és június 30. között nyit Tempó vagy Net számlacsomagot, 3 hónapon keresztül nem számítják fel a számlavezetési díjat. Sőt, ha az ügyfél részt vesz a számlacsomag-nyitási vagy átszerződési akcióban, és ugyanebben az időszakban értékpapírszámlát is nyit, annak második negyedéves számlavezetési díját sem számítja fel az első számú hazai piaci szereplő.

Az UniCredit egyebek mellett online számlanyitással próbál szerezni új klienseket: az adatlap kitöltése után az ügyfélnek csak a szerződés aláírásának idejére kell befáradni az általa megjelölt bankfiókba, a megjelölt időpontban. A bank most akciós feltételekkel kínálja Nonstop névre keresztelt bankszámláját is: a konstrukciót igénylő ügyfelek három hónapig díjmentesen vezethetnek számlát, utalhatnak elektronikusan forintban, illetve díjmentesek a csoportos beszedési megbízások és állandó átutalások is.

AXA számlacsomag OTP UniCredit nulla forintos bankszámla
Kapcsolódó cikkek