Pénz- és tőkepiac

MNB: Átmenetileg növelik az inflációt a kormány intézkedései

A monetáris tanács túlnyomó többsége támogatta a jegybanki alapkamat 9,5 százalékos szintjének tartását, a másik, szavazásra bocsátott alternatíva az 50 bázispontos csökkentés volt – jelentette be Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a tegnapi kamatdöntő ülést követő sajtótájékoz-tatón.

A jegybanki kamatszint csökkentésének fő akadálya jelenleg a pénzügyi közvetítő rendszer stabilitásának törékenysége, míg az inflációs cél elérésével kapcsolatban nincsenek komoly aggályok.

A jegybank közleménye leszögezi: az alapkamat csökkentésére akkor kerülhet sor, ha az ország kockázati megítélésének javulása tartósnak bizonyul, és a monetáris kondíciók lazítása nem veszélyezteti a pénzügyi közvetítő rendszer stabilitását és a tőkeáramlások folytonosságát.

A pénzromlás ütemével kapcsolatban az MNB jelezte, hogy a kormány adóintézkedéseinek csak átmenetileg lesz inflációemelő hatása. Emiatt lehetséges, hogy a friss jegybanki prognózis szerint 2010-ben még 4,3 százalékos lesz a fogyasztói ezzel szemben 2011-ben már csupán 1,9 százalékos.

A tájékoztatón Simor elmondta, az MNB felmérései szerint a hazai bankok hitelezésének ma már ritkán vannak likviditási korlátai. Inkább a magas kockázatok és az ország makrokilátásai akadályozzák, hogy az eddigiekhez hasonló mértékben helyezzenek ki kölcsönöket Magyarországon a bankok. Továbbá a hazai hitel/betét arány még mindig túlságosan magas – 150-160 százalék körüli –, ez szintén indokolja, hogy a kölcsönök folyósításának dinamikája lassuljon.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

alapkamat kölcsön makrokilátás Bank likviditás Magyar Nemzeti Bank infláció hitel fogyasztói infláció MNB betét jegybank
Kapcsolódó cikkek