Pénz- és tőkepiac

Nem viszi ki nyereségét Magyarországról az MKB

Az előző év utáni teljes nyereséget céltartalékképzésre használta fel a BayernLB hazai leánya, az MKB Bank - mondta el Erdei Tamás, a hitelintézet elnök-vezérigazgatója.

A bank számára 2008 szeptemberében vált nyilvánvalóvá, hogy a hosszabb távú válság elé néz a gazdaság, az azonnal megoldandó probléma a szolvencia fenntartása volt - mondja Erdei. Elsőként az MKB függesztette fel a a svájci frank alapú hitelezést, mivel semmilyen áron nem lehetett refinanszírozó forrást találni.

Az egy-két hónapos nehéz időszak után azonban az MKB-nál már nem merült fel likviditási probléma. A gazdasági lassulás miatt viszont beindult egy csődhullám, amely várhatóan idén, késő ősszel tetőzhet majd - allítja Erdei. Az MKB igyekszik egészséges ügyfélkörét megtartani, a lakossági kliensekkel kevesebb problémája van a banknak az átlagosnál, mivel azok a felső, felső-közép kategóriából kerülnek ki. A KKV-k között azonban kénytelen szelektálni a hitelintézet, mivel nem mindegyik vállalkozás bizonyul életképesnek. Hosszabb távon a bank a hitelezés felől a széleskörű banki szolgáltatásokat irányába kívánja áthelyezni a hangsúlyt.

Az anyabank valószínűleg az idei év után sem visz ki nyereséget a hazai leánytól, sőt inkább befektet, jóllehet komoly növekedést 2009-re nem tervez az MKB - jelezte Erdei.

bankszektor leánybank hitelezés MKB
Kapcsolódó cikkek