Pénz- és tőkepiac

A GM és Chrysler vásárlók hiteleit is támogatja Washington

Az amerikai állam mostanra 35,4 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a GMAC-ben. A General Motors pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó leánya összesen 12,5 milliárdnyi állami támogatás kapott eddig, ami Washington reményei szerint az autógyártókat segíti majd.

Az amerikai kormányzat egy korábbi megállapodás értelmében 884 millió dolláros hitelt cserélt részvényre. A GMAC először decemberben kapott 5 milliárd dollárt, majd május 21-én újabb 7,5 milliárdot. A mostani hitel-részvény váltással az adófizetők már a General Motors pénzügyi cégének 35,4 százalékát birtokolják – jelenti az AP.

A Chrysler április 30-án, a GM június elsején kért csődvédelmet, a pénzügyi szolgáltatónak adott állami segély feltétele, hogy a két autógyártó vásárlóinak hitelfeltételei javuljanak. 3,5 milliárd dollár emeli a GMAC tőkeállományát, 4 milliárd dollár pedig kifejezetten a Chrysler vásárlók hiteleinek támogatását szolgálja.

Elemzők szerint a GMAC az állam beavatkozásának köszönhetően jelentős előnyre tehet szert a riválisokkal, így a továbbra is tőkeinjekció nélkül működő Forddal szemben.

tőke részvény General Motors GMAC GM hitel Chrysler
Kapcsolódó cikkek