Pénz- és tőkepiac

Az orosz pénzügyminiszter mozgatja a dollárt?

Az amerikai valuta erősödött, miután Alekszej Kudrin pénzügyminiszter kijelentette, a közeljövőben nem helyettesítik majd a dollárt már tartalékvalutával.

A hét elején Dmitrij Medvegyev orosz elnök és Zhou Xiaochuan, a kínai központi bank kormányzója megkérdőjelezte a dollár státuszát. Mindketten úgy vélték, eljött az ideje annak, hogy a nemzetközi szempontjából alternatív irányadó valuta megteremtését vegyék fontolóra. Ám Kudrin kijelentette: "Túlságosan korai lenne alternativáról beszélni" - jelenti a BBC.

Az orosz elnök már korábban is tett ilyen jellegű kijelentéseket. Május közepén Medvegyev arról beszélt,hogy Oroszország méltányosabb nemzetközi pénzügyi struktúra létrehozását szorgalmazza, amely számba veszi a globális gazdaságban és a nemzetközi pénzügyi rendszerben az IMF-et létrehozó 1944-es Bretton Woods-i Egyezmény megkötése óta végbement változásokat - fejtegette.

Mint mondta, nem azt javasolja, hogy teljes egészében rúgják fel az egyezményt és "egy nap alatt hozzanak létre valami újat, de fontos, hogy a nemzetközi pénzügyi rendszer fair legyen. Azt szeretnénk, ha valamennyien nyertesként jönnénk ki a globális pénzügyi válságból - húzta alá Medvegyev, aki szerint a létrehozandó, nemzetek fölötti tartalékvaluta ezt mozdítaná elő.

A kínai központi bank pedig már márciusban sürgette egy új globális tartalékvaluta bevezetését a Nemzetközi Valutaalap égisze alatt. Zhou Xiaochuan, a jegybank elnöke ekkor nem nevezte meg ugyan konkrétan az amerikai valutát, de rámutatott arra, a válság megmutatta, milyen veszélyekkel jár az egyetlen valutára való támaszkodás.

dollár Kudrin tartalékvaluta Orosz pénzügyminiszter kínai Xiaochuan
Kapcsolódó cikkek