Pénz- és tőkepiac

Idén zsugorodhat a térség bankszektora

Tavalyi év végén érte el a gazdasági válság a kelet-közép európai bankokat, amelyek összesített éves eszközértéke még növekedéssel zárta 2008-at – áll a Raiffeisen Zentralbank (RZA) térségi elemzésében.

Idén viszont már zsugorodni fog a bankszektor, amelyet felvásárlási hullám követhet – prognosztizálják a jelentés írói. Az euróban számolt banki eszközállomány 25 százalékkal nőtt 2008-ban 1772 milliárd euróra, amely 353 millió eurós javulást jelent. A GDP-ben mért pénzügyi szolgáltatások aránya is emelkedett, bár a nyugat európai országok átlagától továbbra is eltér: előbbiek között 100 százalékon állt a mutató, utóbbiak esetében 260 százalékon. Az újonnan megnyitott bankfiókok száma szintén emelkedett tavaly: igaz a 2007-es 15 százalékhoz képest csupán 6 százalékkal.

A vizsgálat 15 országra terjedt ki. A Raiffeisen szakértői szerint a tavalyi utolsó negyedévben a makrogazdasági környezet romlása, elsősorban a hitelt nem teljesítők megugró aránya miatt állt le a bankszektor terjeszkedése és idén térség-szerte csökkenni fog az eszköz állomány. „A szektor egésze 2009-ben zsugorodni fog, de úgy hisszük, hogy 2010-re 10 százalék körül alakulhat a növekedés” – mondta Walter Demel, a jelentés egyik szerzője.

A prognózis készítői szerint a hitelintézetek portfólió romlásáért főfelelős árfolyamzuhanás idén megállt, a térség vezető devizáinak értéke stabilizálódott, nagyobb leértékelési hullámra már nem kell számítani. Ugyanakkor a hitelportfólió javulását gátolhatja, ha hosszú távon romlanak a makrogazdasági mutatók: a vállalati csődök száma, a valamint az ingatlan árak zuhanása.

A jelentés a magyar bankrendszerről megállapítja, hogy az erősen illikviddé vált a válság alatt, és bár a svájci valamint japán deviza hitelezés gyakorlatilag leállt, az euróban denominált hitelek továbbra is bővültek a magyar piacon tavaly, valamint a hitel/betét mutató év végére 136 százalékot ért el. A devizahitel állomány a teljes 64 százalékára szökött tavaly, ez a 58,7 százalékát tették ki. Ezzel szemben a betét állomány GDP-ben mért aránya 2008-ban 43,2 százalék volt.

Az OTP Bank esetében – a jelentés megállapítja – hogy a hitelbetét állomány tavaly átlagosan 140 százalékra szökött fel. A legnagyobb magyar bank tőkefedezeti mutatója 10,2 százalék volt, amellyel a térség középmezőnyébe tartozik. Az idei első negyedévben a hitelt visszafizetést nem teljesítők aránya 5,7 százalékra emelkedett. A magyar bankcsoport volt a térség hatodik legnagyobb hitelintézete a mérlegfőösszege alapján (43,2 milliárd euró), a kelet-közép európai piaci részaránya 2,4 százalék. A térségben legnagyobb bank az UniCredit (108,7 milliárd euró), a Raiffeisen International (85,4 milliárd euró), az Erste (79,2 milliárd), a Societe Generale (67,1 milliárd), valamint a KBC (66,6 milliárd).

OTP bankszektor Raiffeisen kelet-közép európai
Kapcsolódó cikkek