Pénz- és tőkepiac

PSZÁF: Még messze van a pénzügyi válság vége

A PSZÁF hétfőn megválasztott új vezetője szerint még messze van a globális pénzügyi válság vége. Magyarországnak előrelátó pénzügyi szabályozóra van szüksége, hogy kezelje azokat a kockázatokat, amelyekkel a bankszektor szembenéz.

Farkas Ádám a Reutersnak azt mondta, hogy a bankok pillanatnyi tőkehelyzetével kapcsolatos kockázatokat valószínűleg sikerült elkerülni, miután a külföldi anyavállalatok újratőkésítették leányvállalataikat. A pénzügyi szektor új kihívása - Farkas Ádám szerint - a portfolió minőségének romlása az ország recessziójának elmélyülése közepette. "A mostani jelentős gazdasági visszaesés súlyosan érintheti a cégeket és a háztartásokat, ami a portfolió minőségének további romlását eredményezheti, és finanszírozási feszültséget okozhat a bankszektorban" - mondta Farkas.

Hozzátette: "Jelenleg ez a legnagyobb kockázat... és még senki nem látja a végét".

A PSZÁF új vezetője szerint a szabályozó hatóságnak előrelátónak kell lennie, az adatok mechanikus megvizsgálása helyett mélyreható elemzést kell végeznie, ami lehetővé teszi, hogy kiszámítsák a rendszert érintő lehetséges kockázatokat.

Farkas szerint ez az új megközelítés nem kíván feltétlenül új törvényi felhatalmazást, mindamellett a következő két-három hónapot az új vezető arra szánja, hogy összeállítsa azoknak a lehetséges törvénymódosításoknak a listáját, amelyek a PSZÁF struktúráját érintik. Hozzátette: tervei között nem szerepel a PSZÁF-nak a Magyar Nemzeti Bankba való integrálása, mivel ennél sokkal fontosabb kérdéseket kell megoldani.

PSZÁF pénzügy Farkas válság
Kapcsolódó cikkek