Pénz- és tőkepiac

Banktitok-per: Elhalasztva

Az amerikai kormány és az UBS együtt kérte a a svájci banktitok-tárgyalás elhalasztását

Az amerikai kormány és a svájci UBS bank együttesen kérte vasárnap azt az amerikai szövetségi bírát, akinek amerikai bankügyfelek adatainak kiadásával kapcsolatban kell döntenie: augusztus 3-ig napolja el a tárgyalást, hogy folytathassák egymás közti egyezkedésüket.

A svájci kormány megtiltaná az UBS AG svájci bankcsoportnak, hogy - egy esetleges bírósági határozat értelmében - felfedje amerikai ügyfelei adatait az amerikai adóhatóság előtt - közölte a svájci igazságügyi minisztérium szerdán.

Az amerikai kormány februárban indított keresetet az UBS ellen egy floridai szövetségi bíróságnál azzal a céllal, hogy a svájci bank adja át annak az 52 ezer amerikai ügyfelének adatait, akik állítólag 14,8 milliárd dollárnyi összeget helyeztek el titkos számlákon az utóbbi egy évtizedben.

A svájci igazságügyi minisztérium arra hivatkozik beadványában, hogy a svájci törvényekbe ütközne, ha a banknak végre kellene hajtania a floridai bíróság Washington javára szóló esetleges döntését. Érvelésük szerint az adatok felfedésében részt vevő banki alkalmazottakat perbe foghatnák Svájcban.

Folco Galli, a svájci igazságügyi tárca szóvivője elmondta: a kormány múlt hónapban azt is eldöntötte, hogy kész lenne elkobozni a vonatkozó dokumentumokat a banktól annak érdekében, hogy megakadályozza az adatok átadását az amerikai adóhatóságnak.

Alan Gold, az illetékes floridai szövetségi bíró felkérte az amerikai kormányt szerdán, fontolja meg és vasárnapig foglaljon állást abban a tekintetben, hogy "meddig akar elmenni az ügyben" a svájci kormány legújabb és egyben eddigi legkeményebb nyilatkozata tükrében.

amerikai kormány Svájc banktitok
Kapcsolódó cikkek