Pénz- és tőkepiac

Drágul a folyószámla

A hónap utolsó napján több hitelintézetnél is emelkednek a lakossági folyószámlák díjai a kereskedelmi bankok honlapján lévő kondíciós listák tanúsága szerint. (Július 31. egyben az utolsó olyan nap, amikor a bankok indoklás nélkül módosíthatják az ügyfelek számára kedvezőtlenül a kondícióikat, augusztus 1-jétől a drágítást részletesen indokolni kell.) Néhány bank csak egy-egy tétel tarifáját módosítja, de vannak olyan piaci szereplők, amelyek alaposan átdolgozták a korábbi hirdetményüket.

Az egyik közülük a CIB Bank. A társaság friss hirdetményéből kiderül: a korábban ingyenes számlavezetési díjjal népszerűsített CIBEZZ számlacsomag havidíja csak akciósan, 2010 végéig marad nulla forint, később 50 forintra emelkedik, és a Classic magánszámla havidíja is magasabb lesz péntektől. A duplájára nő emellett a banknál a hat hónapnál régebbi számlakivonat díja, és azért is 3 százalékos felárat kell majd fizetni, ha valaki 50 darab érménél többet szeretne a bankfiókokban beváltani. Változik az úgynevezett számlafigyelő szolgáltatás tarifája is. Korábban a bank fix havidíjért vállalta, hogy SMS-eket küld az ügyfélnek a számlamozgásokról, most ez a havidíj a felére csökken, az üzenetek darabjáért viszont fizetni kell 19 forintot. Az ATM-es egyenleglekérdezésért is fizetni kell majd, és a bankfiókban való készpénzfelvétel díja is alaposan megemelkedik. Korábban 3 ezrelék, minimum 400, maximum 10 ezer forint volt a díja a pénzkivételnek, ez most 4 ezrelék, minimum 500 forintra nő. Maximális limit pedig nincs: aki tehát egy 2,5 millió forint fölötti bankbetétet szeretne elvinni készpénzben a fiókból, öt számjegyű összeget fizethet a tranzakcióért.
A K&H Banknál is 10 ezer forint volt eddig a bankfiókos készpénzfelvételi díjak maximuma, július 31-től azonban ott sincs felső határa a tarifának. A CIB-hez hasonlóan a K&H is számos ponton újraírta a kondíciós listáját. Felemelte például a számlacsomagok havidíját 5–60 százalékkal. A legkisebb mértékben az elektronikus számlacsomag havidíja drágult, a legdurvább emelés pedig a SuperShop-csomagban volt. A mobilinfo szolgáltatás és az e-bank havidíja is emelkedik péntektől a pénzintézetnél, és nőnek a bankon belüli átutalások tarifái is. A devizaszámlák, illetve a deviza-tranzakciók költségei ugyancsak emelkednek. Forint helyett újabban euróban kell fizetni a devizaszámlák vezetéséért és a külföldi fizetőeszközben történő ügyletekért is – átszámolva általában lényegesen többet, mint korábban.
Más bankok is bújtattak el kisebb-nagyobb emeléseket a hirdetményeikben. Az Ersténél például a bankfiókban indított átutalások maximális díja emelkedett, és a korábbinál többet kell majd fizetni a nagyobb öszszegű telebankos és a netbankos átutalásokért is. Nő emellett a saját ATM-es készpénzfelvétel díja is. Szintén emelte tarifáit a Budapest Bank. A társaságnál a számlavezetési díjak és a Mobilbank Plusz szolgáltatás lett drágább. Az FHB-nál néhány átutalás telebankos és fióki díja nőtt, illetve fizetni kell újabban a telebankos PIN-boríték és -jelszó pótlásáért is. A társaság az áremelést a netbank szolgáltatás közelmúltbeli fejlesztéseivel indokolta.
Az OTP Bank augusztus 1-jétől érvényes hirdetményében is számos kellemetlen változás található: ezek zöme azonban csak jövő márciustól lép életbe. A Prémium, Net és Elektronikus csomag jelenleg díjmentes szolgáltatásainak többségéért akkortól – a magasabb havidíj ellenére – ugyannyit kell majd fizetniük az ügyfeleknek, mint a legfapadosabb számlacsomagot használó klienseknek. Pénzbe fog kerülni egyebek között az internetes átutalás éppúgy, mint az OTP-s hitelek bankon belüli törlesztése a folyószámláról. HBBank Folyószámla
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek