Pénz- és tőkepiac

Egyre kelendőbbek és jobbak a munkanélküliségi biztosítások

Az állásvesztés esetén segítséget nyújtó biztosítás korábban csak hitelekhez kötve létezett, az elmúlt hónapokban azonban egyre több társaság döntött úgy: szabad felhasználású konstrukciókkal is beszáll a versenybe. A terméket először bevezető cégnél most nullszaldós az egyenleg.

Ahogy azt a szakemberek már hónapokkal ezelőtt várták, egyre nagyobb a verseny az állástalanság esetére köthető biztosítási termékek piacán. Jelenleg például az Allianz, a K&H, az Union, a Cardif, az ACE Europe, az April-csoport által Magyarországon képviselt AXA France és a Generali kínál esetére szóló biztosításokat.

Ezek zöme hitelfedezeti konstrukció vagy csak egy szűk kör - például életbiztosítást kötők - számára elérhető. Az ACE által bevezetett szabad felhasználású munkanélküliségi biztosítás azonban a villanyszámlától az autó-törlesztő-részlet fizetésén át a bevásárlásig bármire elkölthető – írja a Népszabadság.

A verseny hatására csökkennek a havi tarifák, egyre kevésbé szigorúak a szerződési feltételek, a kártérítési összegek viszont emelkednek. Az ACE termékeit közvetítő biztositas.hu-nál a szabad felhasználású munkanélküliségi biztosításnál a munkahely elvesztése után járó havi járandóság (ami legfeljebb az utolsó munkabér 80 százaléka lehet) a kezdeti 40-120 ezer forintról 250 ezerre nőtt. Akinek 200 ezer forint a havi nettó bére, legfeljebb 150 ezres juttatásra köthet szerződést, hogy ne érje meg otthon maradnia, és minél előbb igyekezzen újra elhelyezkedni.

A tavaly májusi induláskor a munkaadó cég mellett a leendő ügyfél lakhelyét, végzettségét is hangsúlyosabban vették figyelembe a kockázat elbírálásakor - hátránynak számított például az alacsony végzettség, a magas munkanélküliségi rátával bíró lakhely. Ezen most kisebb a hangsúly. Elsősorban azt vizsgálják, milyen vállalatnál dolgozik az igénylő, azaz mekkora a veszélye annak, hogy a szerződés megkötésétől számított hat hónap elteltével - ennyi időnek kell eltelnie, hogy állástalanná válás esetén a biztosított hozzájusson a havi rendszeres juttatáshoz - elbocsátják a munkavállalót.

A biztosítás megkötését például elutasítják, ha a jelentkező munkahelyén már bejelentettek alkalmazotti létszámcsökkentést, de ugyanígy jár az is, aki próbaidősként szerződne. Az elmúlt hónapok tapasztalata azt mutatta, tízből két-három igénylőt utasítottak el, ez az arány azonban várhatóan csökken a cég szerint az enyhülő feltételeknek és az élesedő versenynek köszönhetően

AXA munkanélküliség konstrukció Cardif Union ACE Europe Generali K&H hitel Allianz biztosítás életbiztosítás
Kapcsolódó cikkek