Pénz- és tőkepiac

Kamatvágás: Meglepetés az MNB-től

Féléves szünet után módosított az irányadó rátán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, ám mindjárt száz bázisponttal, 8,5 százalékra mérsékelte.

Simor András jegybankelnök tájékoztatása szerint a testület tagjai 50, 75 és 100 bázispontos vágás mellett is voksoltak, végül szoros eredményben az utóbbi változat kapott többséget. A jegybankelnök úgy véli, a döntésben több tényező is szerepet játszott, így az alakulása és Magyarország javuló kockázati megítélése is.

A kamat további csökkentésére viszont csak akkor nyílik lehetőség, ha az infláció továbbra is a célértéken vagy az alatt lesz. A devizapiacon nem hozott drámai fordulatot a jegybanki lépés: bár a döntést követően a forint árfolyama – a többi régiós fizetőeszközével együtt – hirtelen negatív irányt vett, délutánra korrigált a kurzus.

Az elemzők szerint szintén kedvező volt a pillanat egy ekkora mértékű monetáris lazításhoz, annak ellenére, hogy egyöntetűen 50 bázispontos vágásra számított a piac.

A száz bázispontos csökkentésre ugyanakkor már feltehetően reagálnak a hazai kereskedelmi bankok is: bár két számjegyű lakossági betéti kamatokra valószínűleg még bőven akad majd példa a piacon, várhatóan napokon belül átárazzák konstrukcióikat a piaci szereplők.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

monetáris tancs MNB Simor kamatvágás kamat
Kapcsolódó cikkek