Pénz- és tőkepiac

Új terv az EU-ban - Feltölthetnék a "hadikasszát" a bankok

Vésztartalékok felhalmozására sarkallná a bankokat az az uniós javaslat, amelyet tegnap fogadtak el a tagállamok pénzügyminiszterei Brüsszelben.

A dokumentumban felvázolt változtatással a tagországok megpróbálják elejét venni egy újabb pénzügyi válság kirobbanásának. Az uniós tárcavezetők találkozójának másik nagy témája ugyanakkor az a német javaslat volt, amely a Bázel II egyezségben előírt tőkemegfelelési előírások átmeneti könnyítésével próbálna enyhíteni a hitelszűkén.

Az októberre tervezett hivatalos közzététel előtt a Financial Times birtokába jutott uniós jogszabálytervezet célja, hogy megkönnyítse a bankok számára a „hadikassza” feltöltését konjunktúra idején. Ennek egyik módja lenne a javaslat szerint, hogy a bankok a jövedelmükből tartalékkészleteket halmozhatnának fel hitelnyújtás céljára anélkül, hogy a birtokukban lévő eszközök értékvesztése csökkentené azok állományát.

Miközben a brüsszeli javaslat előzetes verziója a tagállamok támogatását élvezi, Peer Steinbrück német pénzügyminiszter szintén tegnap terítékre került elképzelésével kapcsolatban korántsem volt egyöntetű a lelkesedés. Steinbrück – eddig tisztázatlan időtartamra – lazítana a Bázel II megállapodáson.

Ez egyfelől azt jelentené, hogy maximálnák a kockázati fedezetként szolgáló tőketartalék előírt nagyságát. Másrészt pedig azt szeretné elérni Berlin, hogy kevésbé szigorúan nőjenek a tőketartalékra vonatkozó követelmények abban az esetben, amikor egy hitelminősítő ront az adott pénzintézet birtokában lévő értékpapírok besorolásán.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Financial Times Bank vésztartalék Steinbrück tartalék Bázel II hitel
Kapcsolódó cikkek