Pénz- és tőkepiac

Varsó elismerte, hogy irreális az euró 2012-es bevezetése

Lengyelország módosítja az euró bevezetésére vonatkozó menetrendjét, mivel a 2012-es céldátum valószínűleg nem lesz tartható – közölte Ludwik Kotecki pénzügyminiszter-helyettes. Elmondása szerint a kabinet dolgozik a menetrend módosításán, és augusztus elején hozhatják azt nyilvánosságra.

Az elődjénél sokkal inkább euróbarátnak számító varsói kormány tavaly október végén tette közzé a valutauniós csatlakozás menetrendjét. E szerint az idén belépnek az ERM II árfolyamrendszerbe, 2011-re teljesítik a nominális kritériumokat, és 2012. január 1-jén bevezethetik az egységes európai fizetőeszközt.

Kotecki szerint az elmúlt kilenc hónapban sok minden történt, ami szükségessé teszi a módosítást. Ugyanakkor – a magyar kormány álláspontjával ellentétben – a lengyelek úgy vélik, hogy akkor is érdemes céldátumot megfogalmazni, ha azt rengeteg bizonytalanság kíséri. Szerintük a piacok a hitelesség növekedéseként értékelik a menetrend lefektetését.

Megfigyelők szerint már hónapok óta látni lehetett, hogy Lengyelország nem tudja betartani a 2012-es céldátumot, de Jacek Rostowski pénzügyminiszter taktikai okokból mindeddig ódzkodott annak módosításától.

Ez ugyanis erős érvet jelent a kormányzati kiadások visszafogása mellett – mutat rá Malgorzata Krzysztoszek, a Lewiatan munkaadói szövetség elemzője. Emiatt több közgazdász korábban óvott attól, hogy módosítsák a 2012-es céldátumot.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

gazdasági válság Lengyelország céldátum Euróbevezetés
Kapcsolódó cikkek